Japanski manevri, prvi u 30 godina, u jeku regionalne napetosti

Od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letjelica učestvuje u različitim vježbama operativne spremnosti.

Japanske kopnene snage izvode ogromnu vojnu vježbu širom države kako bi pripremile svoje trupe za potencijalni sukob (EPA)

Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju prve vojne manevre poslije više od 30 godina.

Kopnene snage izvode veliku vježbu širom države kako bi pripremile trupe za potencijalni sukob, a od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letjelica učestvuje u različitim vježbama operativne spremnosti.

Posljednjih godina je Indo-pacifička regija postala žarište napetosti, a zvaničnici japanskih kopnenih snaga upozoravaju na “najgore sigurnosno okruženje od kraja Drugog svjetskog rata“, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Aktivnosti Kine i Sjeverrne Koreje

“Ova vježba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja“, naveo je pukovnik japanske vojske Noriko Yokota.

Ranije ove sedmice je Sjeverna Koreja saopćila kako je uspješno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije, Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske protivzračne odbrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Ministar za ekonomsku revitalizaciju Daishiro Yamagiwa smatra da japanska ekonomija neće rasti ukoliko se ne naprave promjene u industrijskoj strukturi uz pomoć nauke i tehnologije.

Published On 18 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO