Itamar Ben-Gvir, kum krvavog huškanja na Palestince

Itamar Ben-Gvir, koji pripada rasističkom pokretu Kach, predvodnik je u pozivima da se Palestinci protjeraju iz, kako je naziva, ‘izraelske zemlje’.

Itamar Ben-Gvir je pokušao jurišanjem na Stari grad u Jerusalemu potaknuti sukobe sliče onima u maju (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Waded

U eskalaciji huškanja na još veće nasilje nad Palestincima, članovi izraelskog Kneseta Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich, iz saveza “Vjerski cionizam”, vratili su se na Trg Bab al-Amud (Vrata Damaska) pod jakom policijskom zaštitom.

Ovakve scene su pokušaj izazivanja nove bitke za suverenitet nad okupiranim Jerusalemom.

Ben-Gvir, koji živi u starom gradu Hebronu sa stotinama jevrejskih doseljenika, pokušao je jurišanjem na Stari grad u Jerusalemu, nakon što su okupacije snage udaljile Palestince s ciljem da spriječe trvenja i sukobe između palestinskih stanovnika Jerusalema i doseljenika, potaknuti sukobe slične onima u maju, kada je izbio ustanak u historijskoj Palestini.

Ben-Gvir, koji pripada rasističkom pokretu Kach, poznatom kao teroristička organizacija, podiže svoju popularnost među desničarskim taborom i doseljenicima provokativnim povorkama, krvavim huškanjem protiv Palestinaca i pozivima da se protjeraju iz, kako je naziva, “izraelske zemlje“.

‘Bomba koja otkucava’

Ben-Gvir vodi stranku Otzma Yehudit (Jerejska snaga), a odmah nakon što je izabran za člana Knesseta u martu 2021. godine, uz podršku bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, nije oklijevao otkriti svoj program i otvoreno je rekao: “Neprijatelji Izraela moraju biti uklonjen iz naše zemlje”, misleći općenito na Palestince.

Bin-Gvir je i ranije organizirao provokativne skupove unutar palestinskih teritorija, među kojima se posebno ističu upadi u gradove Kfar Qasim, Nazaret, Umm al-Fahm i Wadi Ara.

Tokom ovih aktivnosti pozivao je na protjerivanje Arapa koji žive na teritorijama koje je Izrael okupirao kada je uspostavljen 1948. godine.

Prema njegovim riječima, oni su “bomba koja otkucava” i koja predstavlja prijetnju “jevrejskom identitetu Izraela”.

Radikal, koji se pretvorio u kuma huškanja na palestinski narod, svojom retorikom je potaknuo eskalaciju napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i Jerusalemu te u priobalnim gradovima koji pripadaju Izraelu.

‘Otvoriti vatru na svakog Palestinca’

Napadi doseljenika su se udvostručili, a u prvoj polovini 2021. godine zabilježeno je 416 napada, prema izvještaju izraelske unutrašnje sigurnosne službe “Shin Bet”.

U tom kontekstu, ista izraelska sigurnosna služba je upozorila su da će sve veći terorizam doseljenika tokom (trenutne) sezone berbe maslina dovesti do toga da situacija na Zapadnoj obali eksplodira, posebno u područjima koja su okružena doseljeničkim naseljima.

Iako je organizirao provokativnu povorku, u kojoj su učestvovali deseci pripadnika ekstremne desnice, u pokušaju da dovede do eskalacije, Ben-Gvir je poražen u borbi za dominaciju i prisustvo protiv palestinskih stanovnika Jerusalema, koji nastavljaju protestna okupljanja na Trgu Bab al-Amoud kako bi odbranili svoja prava na tom mjestu i u naselju Sheikh Jarrah te u znak podrške Jerusalemu i Al-Aksi.

U međuvremenu je Ben-Gvir kritizirao izraelsku vladu na čelu s Naftalijem Bennettom, optužujući je da nije uspjela nametnuti izraelski suverenitet.

Također je pozvao da se otvori vatra na svakog Palestinca koji demonstrira i protestira.

Ben-Gvir je rođen u okupiranom Jerusalemu 6. maja 1976. godine.

Potiče iz istočnojevrejske zajednice, od oca iračkih korijena i majke iz Kurdistana.

Protiv Ben-Gvira podignute 53 optužbe

Njegova majka bila je aktivna u cionističkom pokretu poznatom kao “Nacionalna vojna organizacija” (Irgun), koja je osnovana 1931. godine.

Sudjelovala je u terorističkim operacijama protiv Palestinaca.

Ben-Gvir se pridružio elementima izraelske desnice koji su se protivili Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1993. godine.

Odmah nakon srednje škole pridružio se vjerskoj školi “Jevrejska misao”, koju je osnovao radikalni rabin Meir Kahane, koji je pozivao na ubijanje i raseljavanje Palestinaca pod prijetnjom oružjem.

Sa 16 godina se pridružio rasističkom pokretu ”Kach”, a potom izraelskoj okupacionoj vojsci.

Izrael je zabranio pokret Kach nakon masakra u Ibrahimovoj džamiji 1994. godine, koji je izveo Baruch Goldstein, jedan od članova ovog pokreta.

U napadu je ubijeno 29 Palestinaca, a deseci su ranjeni.

Ben-Gvir je nastavio poticati protiv Palestinaca.

Protiv njega su podignute 53 optužbe, a ponosi se time da je u 46 oslobođen krivice.

Svoju “advokatsku” profesiju je posvetio odbrani doseljenika koji se procesuiraju zbog terorističkih napada na Palestince.

Dominiraju desničarske snage i stranke

Na 21. izborima za Knesset Ben-Gvir se kandidirao na vrhu liste “Jevrejska snaga”, koja je dobila oko 83.000 glasova, ali nije prešla izborni prag.

Uoči 23. izbora za Knesset, Naftali Bennett, koji je bio na čelu stranke Nova desnica, odbio je staviti Ben-Gvira na listu Saveza vjerskog cionizma.

Njegova stranka je osvojila samo 19.402 glasa i nije prešla izborni prag.

Uoči posljednjih izbora za Knesset Ben-Gvir je sklopio savez sa strankama Jevrejska moć, “Noam“ i strankom Vjerski cionizam, na čelu sa Smotrichem.

Osvojio je treće mjesto na listi te je izabran u Knesset.

Tako je u parlament vratio ideje i ideologiju pokreta Kach koja poziva na raseljavanje Palestinaca, čime je oživio izraelsku političku scenu kojom dominiraju desničarske snage i stranke.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Video, koji je snimljen u ulici Al-Shuhada u palestinskom gradu Hebronu, prikazuje naoružanog desetogodišnjeg dječaka koji razgovara s vojnikom.

Published On 20 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO