Istražitelj UN-a: Sjeverna Koreja nikad više izolirana

Tomas Ojea Quintana je predočio da se Sjevernokorejci suočavaju s nestašicom hrane, a najugroženija su djeca i stariji, koji su u opasnosti od gladovanja.

Demokratska Narodna Republika Koreja zatvorila je granice kako bi spriječila pandemiju (EPA)

Sjeverna Koreja nikada nije bila više izolirana od međunarodne zajednice nakon što je poduzela drakonske mjere u sprečavanju širenja korona virusa, izjavio je Tomas Ojea Quintana, nezavisni istražitelj Ujedinjenih narodaa za tu zemlju.

Upozorio je da su sankcije imale “dramatičan utjecaj na ljudska prava” i život običnih građana u toj zemlji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Quintana je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN-a i na ranijoj konferenciji za novinare predočio da se Sjevernokorejci suočavaju s nestašicom hrane i kolapsom normalnog života, a najugroženija su djeca i stariji, koji su u opasnosti od gladovanja.

Izrazio je duboku zabrinutost zbog razmjera nestašice hrane i gladi u zatvorskim logorima za političke osuđenike.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) zatvorila je granice kako bi spriječila pandemiju, a Quintana upozorava da će to imati “poguban uticaj” na pravo ljudi na zdravlje, jer, kako je istakao, zdravstvena infrastruktura Sjeverne Koreje pati zbog nedovoljnih ulaganja i kritičnog nedostatka medicinskih zaliha.

Ponuditi potpunu vakcinaciju

Ocijenio je da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un prepoznao “tmurnu“ situaciju s hranom i kako ulaže u napore da spriječi gladovanje u zemlji.

DNRK je odbacio ponudu vakcine iz programa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) COVAX, ali prema riječima Quintane, u toku je diskusija o tome da li bi međunarodna zajednica trebala ponuditi Sjevernoj Koreji potpunu vakcinaciju stanovništva.

Istakao je da je trgovina DNRK-a s Kinom dala Sjevernokorejcima priliku da “prežive i zarade”.

U izvještaju Generalnoj skupštini, istražitelj UN-a je preporučio odboru Vijeća sigurnosti UN-a, koji nadgleda sankcije protiv DNRK-a zbog nuklearnog programa Pjongjanga, da bi “trebalo ponovo procijeniti režim sankcija u ovim okolnostima i ublažiti ih prema potrebama”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO