Francuska pozvala Iran da se vrati pregovorima

Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu je potvrdilo da su američki i evropski partneri spremni odmah se vratiti pregovorima s Teheranom.

U aprilu su Iran i šest svjetskih sila počeli razgovore o vraćanju na sporazum (EPA)

Francuska je pozvala Teheran da zaustavi nuklearne aktivnosti “koje imaju težinu bez presedana”, u trenutku kada su se američki i evropski izaslanici sastali da razgovaraju o naporima usmjerenim na oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Američki izaslanik Robert Malley pridružio se kolegama iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke na sastancima u Parizu u, kako je francusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo, “kritičnom trenutku” za napore da se spasi sporazum, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Hitno je i ključno da Iran prekine aktivnosti koje imaju neviđenu težinu i koje provodi kršeći sporazum, kao i da odmah nastavi punu saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju [IAEA]”, izjavila je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre.

Francuska zvaničnica je potvrdila da su američki i evropski partneri spremni odmah se vratiti pregovorima s Teheranom, kako bi se brzo zaključio sporazum o povratku Irana na svoje obaveze i povratku SAD-a u Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

Jedinstven stav Zapada

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Ned Price saopćio novinarima da su SAD i partneri “jedinstveni u uvjerenju da je diplomatija i dalje najefikasniji put za provjerljivo i trajno sprečavanje Irana da dobije nuklearno oružje“.

Poručio je kako su zapadne sile jedinstvene u uvjerenju da se pregovori trebaju nastaviti u Beču što je prije moguće, upravo gdje su stali u junu.

Nekoliko sedmica već najavljujući da će se “uskoro vratiti na razgovore”, Teheran još nije precizirao datum za nastavak pregovora u Beču, o oživljavanju sporazuma prema kojem je zaustavio svoj nuklearni program da bi se oslobodio od ekonomskih sankcija SAD-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Sporazum su potpisali u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) te Njemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

U aprilu su Iran i šest svjetskih sila počeli razgovore o vraćanju na sporazum, od koga je prethodni predsjednik SAD-a Donald Trump odustao prije tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu.

Razgovori su prekinuti u junu, nakon što je za novog predsjednika Irana izabran Ebrahim Raisi.

Izvor: Agencije