Francuska: Korist za NATO od zajedničke odbrane EU-a

Francuska ministrica smatra kako se evropska odbrana ne pravi s ciljem da bude opozicija Sjevernoatlanskoj alijansi.

Florence Parly: Jača Evropa će doprinijeti ojačanoj i čvršćoj Alijansi (EPA)

Ministrica vojske Francuske Florence Parly rekla je kolegama iz Sjevernoatlanske alijanse da se ne boje zajedničkih odbrambenih planova Evropske unije, dodajući kako će Sjedinjene Američke Države imati korist i da će evropski kapaciteti samo ojačati Alijansu.

“Kada čujem neke defanzivne izjave po pitanju odbrane EU-a, kada vidim određene prijetnje, uključujući u ovoj organizaciji, kažem: ‘Nemojte se plašiti!'“, rekla je ona na sjednici na kojoj je prisustvovao šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

Florence Parly je dodala kako se evropska odbrana ne pravi s ciljem da bude opozicija NATO-u, već da će, naprotiv, jača Evropa doprinijeti ojačanoj i čvršćoj Alijansi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Komplementarne inicijative

Američki ministar odbrane Lloyd Austin odgovorio je pozitivno u njegovom javnom izlaganju i pozdravio je jačanje evropske odbrane.

“Ono što bi voljeli vidjeti su inicijative koje su komplementarne sa stvarima koje NATO radi“, dodao je šef američke odbrane.

Od 27 članica EU-a, 21 država je članica i NATO pakta, u kojem je 30 zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Sigurnosni pakt između SAD-a, Velike Britanije i Australije nije uzrokovao raskol unutar Alijanse, ali ni ne pomaže ni da se osnaži Sjevernoatlantski savez.

opinion by Dimitar Bechev
Published On 27 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO