Erdogan: ‘Persone non grata’ ambasadori SAD-a, Njemačke, Francuske…

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i SAD-a ranije pozvali da se hitno riješi slučaj Osmana Kavale.

Recep tayyip Erdogan: Dao sam neophodan nalog našem ministru vanjskih poslova (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je u subotu Ministarstvu vanjskih poslova ove države da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi “personama non grata“, zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. godine i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopćenju 18. oktobra da se hitno riješi slučaj Kavale.

‘To ćete riješiti po hitnom postupku’

Ministarstvo vanjskih poslova Turske ocijenilo je da je saopćenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor.

“Dao sam neophodan nalog našem ministru vanjskih poslova i rekao šta se treba uraditi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno ‘personama non grata’. To ćete riješiti po hitnom postupku“, rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskisehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena s optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Izvor: Agencije

Povezane

Sud u Istanbulu je ponovo odlučio da vodeći turski filantrop ostane u zatvoru, uprkos stalnim pozivima Evropskog suda za ljudska prava da bude pušten na slobodu.

Published On 08 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO