Vlada SAD-a: Niko neće biti imun na posljedice klimatskih promjena

Efekti klimatskih promjena pojačat će globalne tenzije i stvoriti sigurnosne izazove za SAD, kaže se u izvještajima.

SAD i partneri suočavaju se sa skupim izazovima koji će biti sve teži za upravljanje, navedeno je (AP)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je niz izvještaja američkih obavještajnih i sigurnosnih agencija u kojima je označen alarm zbog efekata klimatskih promjena na globalnu stabilnost i nacionalnu sigurnost SAD-a.

Američka obavještajna zajednica, Pentagon i ministarstvo domovinske sigurnosti upozoravaju da će „intenzivirajući fizički efekti“ klimatskih promjena pojačati globalne tenzije i stvoriti sigurnosne izazove za SAD.

“Procjenjujemo da će klimatske promjene sve više pojačavati rizike po nacionalnu sigurnost SAD-a, kako rastu fizički uticaji i geopolitičke napetosti oko toga kako odgovoriti na izazov”, rekao je Ured direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) u prvoj Procjeni nacionalne obavještajne službe o klimatskim promjenama.

ODNI predviđa da će se zemlje u razvoju, kojima nedostaju alati za prilagođavanje, najviše mučiti u suočavanju s pogoršanom klimatskom krizom, ali upozorava da na izazove neće biti imuni niti SAD i njeni saveznici.

Mogućnost konflikata

„Fizički efekti će pojačati mogućnost nestabilnosti i mogućih unutrašnjih konflikata u tim zemljama, što će u nekim slučajevima staviti nove zahtjeve pred američke diplomatske, ekonomske, humanitarne i vojne resurse“, kaže se u izvještaju.

„Uprkos geografskim i prednostima finansijskih resursa, SAD i partneri suočavaju se sa skupim izazovima koji će biti sve teži za upravljanje bez zajedničkih napora za smanjenje emisija i zagrijavanja“, dodaje se.

U odvojenom izvještaju Bijele kuće o mogućim efektima klimatskih promjena na migracije, kaže se da bi kriza mogla dovesti do „raseljavanja, gubitaka domova, slabljenja vlada i, u nekim slučajevima, političke nestabilnosti i konflikta“.

„Deseci milioni ljudi vjerovatno će biti raseljeni tokom sljedeće dvije ili tri decenije zbog uticaja klimatskih promjena“, navedeno je.

Izvor: Al Jazeera