Trumpov saradnik na novoj društvenoj mreži povezan s Kinom

Patrick Orlando, čelnik kompanije sa bianco čekom koja dovodi Trumpovu Truth Social na američko tržište, također je izvršni direktor Yunhong Internationala.

Kao predsjednik SAD-a, Trump je kritizirao Kinu zbog trgovinskih praksi i krivio kinesku Vladu za pandemiju korona virusa koja je krenula iz Wuhana (EPA)

Nova kompanija i društvena mreža bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa pod nazivom Truth Social ima podršku kapitaliste sa Floride koji je povezan sa investicionim tijelom iz Kine, navode podaci Komisije za sigurnosne papire i razmjenu (SEC).

Patrick Orlando, čelnik kompanije sa bianco čekom koja dovodi Trumpovu Truth Social na američko tržište, također je izvršni direktor Yunhong Internationala, kompanije registrirane na Kajmanskim otocima (poreskom raju), sa poslovnom adresom u kineskom Wuhanu.

Ogromna zarada

Yunhong International želi „kapitalizirati iz rastućih prilika stvorenih kroz potrošačke/lifestyle poslove koji imaju primarno tržište u Aziji“, navodi se u posljednjoj prijavi za SEC.

Orlando je izvršni direktor kompanije Digital World Acquisition Corp čija je vrijednost raketno skočila od objave planova firme da kupi novu Trumpovu društvenu mrežu.

Dionice Digital Worlda u petak su nastavile rasti sa cijenom iznad 100 dolara, a to je skok od 10 dolara po dionici od objave prodaje prije dva dana.

Fondovi koji su investirali u Digital World će zaraditi do pet puta više od uloženog, a Orlando, koji je podržao dogovor, će vjerovatno zaraditi 420 miliona dolara, navodi novinska agencija Reuters.

Blokada velikana

Kao predsjednik SAD-a, Trump je kritizirao Kinu zbog trgovinskih praksi i krivio kinesku Vladu za pandemiju korona virusa koja je krenula iz Wuhana. Trumpova retorika na kraju predsjednikovanja je bila toliko prijeteća da je vodeći američki vojni general Mark Milley pozvao kineskog kolegu da ih umiri.

Kazavši kako stvara stranicu kao „protivljenje tiraniji velikih tehnoloških firmi“, Trump je 20. oktobra objavio kako će Truth Social, koja još nije pokrenuta, bit će otvorena za pozvane goste u novembru, te za sve korisnike početkom 2022. godine.

Trump, koji je napravio veliku pratnju na mrežama tokom mandata, bio je blokiran na većim američkim platformama kao što su Twitter, Facebook i drugi, nakon što je ponavljao lažne tvrdnje da je pokraden na izborima 2020., a njegove pristalice nasilno upale u Capitol 6. januara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

On će imati 78 godina do slijedećih izbora, a njegove godine i zdravlje mogli bi postati važan faktor u donošenju ovakve odluke, ali ne bismo trebali isključiti mogućnost njegovog ponovnog povratka u

opinion by Mohamed Elmenshawy
Published On 21 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO