COVID-19: SAD za odricanje od intelektualnog vlasništva na vakcine, EU protiv

Cilj je zemljama u razvoju dozvolilo da proizvode vakcine protiv COVID-a 19, ali Evropska unija i nekoliko zemalja, uključujući Švicarsku, i dalje se protive.

Stručnjaci upozoravaju da korona virus neće biti moguće pobijediti dok većina svjetske populacije ne bude vakcinisana (EPA)

Bijela kuća pozvala je sve članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da podrže odricanje od intelektualne svojine za vakcine protiv COVID-a 19.

„Potrebno nam je da svaka članica WTO-a također ubrza i podrži odricanje od intelektualne svojine, a svaka kompanija mora ambiciozno i hitno sada da proširi proizvodnju”, rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima, objavio je Reuters a prenosi Tanjug.

Godinu dana nakon što su Južnoafrička Republika i Indija predstavile prijedlog za privremeno odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine i terapije protiv COVID-a 19 u WTO, pregovori nisu uspeli da postignu bilo kakav napredak.

Biden promijenio poziciju SAD-a

Više od 100 zemalja koje podržavaju izuzeće kažu da bi to pomoglo u spasavanju života, tako što bi zemljama u razvoju dozvolilo da proizvode vakcine protiv COVID-a 19, ali Evropska unija i nekoliko zemalja, uključujući Švicarsku, i dalje se protive.

Američki predsjednik Joe Biden promijenio je prethodnu poziciju SAD-a, i podržao ovaj prijedlog u maju, ali napredak do sada nije postignut.

Stručnjaci upozoravaju da korona virus neće biti moguće pobijediti dok većina svjetske populacije ne bude vakcinisana. Također, odlaganje masovne i brze vakcinacije ostavlja prostora širenju novih sojevi virusa, koju mogu poništiti dosadašnje napore u borbi protiv pandemije.

WTO planira da na svojoj ministarskoj konferenciji u Ženevi od 30. novembra do 3. decembra postigne dogovor o globalnom odgovoru na pandemiju.

Izvor: Agencije

Povezane

Stručnjaci smatraju da će postojeće vakcine vremenom biti modificirane kako bi bile još efikasnije, no sve će i dalje zavisiti od reakcije samih ljudi.

Published On 16 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO