Novi Zeland će ublažiti mjere kada bude cijepljeno 90 posto stanovništva

Do sada je s dvije doze vakcinisano 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv COVID-a 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa (EPA)

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je u petak da će ta zemlja prekinuti lockdown i stroge mjere uvedene zbog pandemije korona virusa tek kada bude potpuno vakcinisano 90 posto stanovništva, prenosi Hina.

Time će Novi Zeland biti najprocijepljenija zemlja u svijetu. “Na kraju smo pronašli ravnotežu između želje da se brzo ponovno otvorimo, ali tako da ljudi budu i dalje sigurni”, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Do sada je s dvije doze vakcinisano 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu.

Borba sa delta sojem virusa

Kada se ostvari cilj od 90 postotne potpune vakcinisanosti stanovništva, zemlja će prijeći na novi okvir zaštite od COVID-a 19 koji će osigurati put iz lockdowna i omogućiti ponovno otvaranje tvrtki i događanja, rekla je Ardern.

“Potpuno vakcinisane osobe moći će se ponovno sastajati s obitelji i prijateljima, odlaziti u barove i restorane i raditii sve što vole uz veću sigurnost”, dodala je.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv COVID-a 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa, unatoč tome što je njegov najveći grad Auckland u strogom lockdownu više od dva mjeseca.

Izvor: Agencije