Kina upozorila Slovake i Čehe na osvetu zbog posjete tajvanskog ministra

Peking upozorio da će poduzeti nužne mjere u odbrani svog suvereniteta uoči posjete tajvanskog ministra vanjskih poslova ovim državama.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu sljedeće sedmice posjetit će Slovačku i Češku (EPA)

Peking je upozorio Slovačku i Češku, uoči posjete tajvanskog ministra vanjskih poslova ovim državama, da niko ne bi trebao gajiti iluzije u pogledu “nužnih mjera” koje će Kina poduzeti u odbrani svog suvereniteta.

Kina, koja smatra da polaže pravo na Tajvan s demokratskom vlašću kao na svoju teritoriju, uvijek oštro reagira kad viši tajvanski zvaničnici posjećuju druge zemlje gledajući na to kao na prikrivenu podršku težnjama tog otoka da bude država, prenosi Hina.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu sljedeće sedmice posjetit će Slovačku i Češku. Wu će najprije učestvovati na forumu u Slovačkoj u organizaciji lokalnog think tanka, a zatim će otići u Prag kako bi se sastao s predsjednikom gornjeg doma češkog parlamenta Milošem Vystrcilom i gradonačelnikom Praga Zdenekom Hribom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će pomno pratiti Wuovu posjetu.

Upitan hoće li Kina poduzeti korake protiv Čeha i Slovaka, rekao je da će Kina “poduzeti odgovarajuće i potrebne mjere za čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Niko ne bi trebao imati iluzije o tome”.

Pritisak Kine

Kina je već u sporu s Litvanijom nakon što je ona s Tajvanom dogovorila otvaranje de facto ambasada u prijestolnicama dvije zemlje.

Kina i Litvanija međusobno su opozvale svoje izaslanike u dotičnim zemljama. Tajvan nema diplomatske veze ni s jednom evropskom zemljom osim Vatikana.

Zbog pritiska Kine mnoge zemlje ne žele ugostiti visoke tajvanske ministre, iako je Wu posjetio Dansku 2019. kako bi govorio na samitu demokratije u Kopenhagenu.

Kina je pojačala svoj vojni i diplomatski pritisak na Tajvan kako bi ga prisilila da prihvati kineski suverenitet.

Tajvan kaže da je nezavisna zemlja s pravom na međunarodno tretiranje kao takva i da će se braniti od Kine ako bude napadnut.

Izvor: Agencije