Život poput smrti: Izbjeglice koje su se vratile u Siriju izložene teškim zlostavljanjima

HRW je dokumentirao slučajeve proizvoljnog hapšenja i pritvaranja, slučajeve mučenja, otmice, vansudska ubistva, prisilne nestanke i seksualno nasilje.

izbjeglice koje se vraćaju u Siriju također suočavaju s ekonomskim poteškoćama zbog nastavka krize u zemlji što mnogima onemogućuje održiv povratak (EPA)

Organizacija Human Rights Watch (HRW) saopćila je da su sirijske izbjeglice, koje su se vratile u Siriju iz Libana i Jordana, bile izložene teškim kršenjima ljudskih prava i zlostavljanju koje vrši vlada predsjednika Bashara al-Assada.

U izvještaju pod naslovom “Život poput smrti”, organizacija za ljudska prava HRW dokumentirala je kršenja prava koja su pretrpjele sirijske izbjeglice nakon povratka u zemlju u periodu između 2017. i 2021. godine.

HRW je dokumentirao slučajeve proizvoljnog hapšenja i pritvaranja, slučajeve mučenja, otmice, vansudska ubistva, prisilne nestanke i seksualno nasilje.

Organizacija je navela da se izbjeglice koje se vraćaju u Siriju također suočavaju s ekonomskim poteškoćama zbog nastavka krize u zemlji što mnogima onemogućuje održiv povratak.

Sirija nije sigurna za povratak izbjeglica

Izvještaj HRW-a zaključuje da Sirija nije sigurna za povratak izbjeglica i poziva da se zaustave sve operacije prisilnog povratka izbjeglica u tu zemlju.

Sirijski sukob, od izbijanja u martu 2011. godine, doveo je do raseljavanja i izgnanstva više od polovice stanovništva unutar i izvan zemlje, među kojima je više od 6,6 miliona građana koji su uglavnom izbjegli u susjedne zemlje: Liban, Jordan i Tursku.

Neke zemlje, poput Libana, pa čak i Danske, vrše pritisak da se sirijske izbjeglice deportiraju u svoju domovinu pod izgovorom da se smanjio intenzitet borbi nakon što su režimske snage preuzele kontrolu nad velikim područjima.

Izbjeglice su izjavile za HRW da su im jordanski graničari rekli da ne mogu ponovo ući u Jordan tri do pet godina nakon odlaska u Siriju. Time se povratnicima ”uskraćuje pravo na azil ako se nakon povratka u Siriju ponovo suoče sa zlostavljanjem”.

U Libanu su vršeni različiti pritisci na sirijske izbjeglice, poput uvođenja policijskog časa, deportacija, do hapšenja i drugih ograničenja legalnog boravka i pristupa zapošljavanju i obrazovanju.

Osuda ratznih oblika zlostavljanja

U prošlomjesečnom izvještaju Amnesty International je osudio razne oblike zlostavljanja na desetine izbjeglica koje su se vratile u Siriju, a koja vrše snage sigurnosti Asadovog režima, uključujući proizvoljno pritvaranje, mučenje, pa čak i silovanje.

HRW navodi da “sve zemlje moraju zaštititi Sirijce od povratka jer bi se mogli suočiti s nasiljem i mučenjem, pa čak i zaustaviti prisilni povratak u Siriju”.

“Nijedna država ne može prisiliti izbjeglice da se vrate u Siriju sve dok vlada nastavlja provoditi teška kršenja ljudskih prava”, rekla je Nadia Hardman, istraživačica prava izbjeglica i migranata u toj organizaciji.

“Deceniju kasnije, izbjeglicama koje se vraćaju i dalje prijeti opasnosti da će biti izložene nasilju iste one vlade od koje su pobjegli”, dodala je Nadia.

Izvor: Agencije