WHO: Od korona virusa umrlo između 80 i 180 hiljada zdravstvenih radnika

WHO poziva najbogatije zemlje da pojačaju donacije vakcina protiv COVID-19 siromašnim zemljama.

Od suštinskog je značaja da zdravstveni radnici budu vakcinisani, rekao je Ghebreyesus (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je u periodu od januara 2020. do maja 2021. godine od korona virusa umrlo između 80.000 i 180.000 zdravstvenih radnika.

“Od 135 miliona zdravstvenih radnika širom svijeta, između 80.000 i 180.000 umrlo je od korona virusa od početka pandemije do maja 2021. godine”, navodi se u saopštenju WHO-a i dodaje da je vjerovatno broj umrlih mnogo veći jer su uzeti u obzir samo smrtni slučajevi prijavljeni organizaciji.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je od suštinskog značaja da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv korona virusa, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Ghebreyesus je pozvao sve zemlje da osiguraju da zdravstveni radnici budu u prioritetnim grupama za primanje vakcine.

‘Bogati moraju ispuniti obaveze’

WHO je pozvao najbogatije zemlje svijeta, države članice Grupe 20, koja će održati Samit sljedeće sedmice, da pojačaju donacije vakcina protiv COVID-19 siromašnom jugu planete, gdje imunizacija zaostaje.

“Zemlje G20 moraju odmah ispuniti obaveze u vezi sa podjelom vakcina”, poručio je, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gordon Brown, ambasador WHO-a za globalno finansiranje zdravstva, naglasio je da će, ako se najbogatije zemlje u svijetu ne mobilišu za dostavu vakcina u zemlje u razvoju, takvo epidemiološko i ekonomsko zanemarivanje obaveza biti sramota svih nas.

Izvor: Agencije