Turska uhapsila 15 špijuna izraelskog Mossada

Očekuje se dalje širenje istrage tge detaljna optužnica kada stručni timovi Nacionalne obavještajne organizacije završe ispitivanje špijuna, navode turski mediji.

Protivterorističke jedinice su uhvatile 15 špijuna u tajnoj operaciji provedenoj 7. oktobra u četiri provincije (EPA - Ilustracija)

Tim od 200 osoba turske Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) otkrio je mrežu operativaca izraelske obavještajne agencije Mossad koji su prikriveno vršili operacije i aktivnosti protiv izraelskih protivnika i stranih studenata u Turskoj.

Kako piše Daily Sabah, mrežu je sačinjavalo pet odvojenih ćelija od po tri osobe, a MIT ju je pratio godinu dana.

Nakon razmjene informacija s policijom, protivterorističke jedinice su uhvatile 15 špijuna u tajnoj operaciji provedenoj 7. oktobra u četiri provincije.

Studenti kao mete istrage

Kako se navodi, špijuni su Mossadu davali informacije o stranim studentima u turskim univerzitetima, naročito o onim za koje su procjenjivali da bi mogli raditi nekada u odbrambenoj industriji.

Istraga je otkrila kako je jedna od ćelija bila naročito važna jer su njeni članovi imali zadatak komunicirati s terenskim oficirima Mossada i susretati se s njima u inostranstvu.

Tokom tih susreta informacije i dokumenti koji su smatrani važnim za Izrael su prosljeđivani terenskim oficirima, odnosno “oficirima slučaja“, kako ih se naziva u obavještajnoj terminologiji.

Mossad je članovima ćelija plaćao razne iznose za informacije o studentima u Turskoj.

Jedan od špijuna označen kao A.B. je bio jedan od najvažnijih pripadnika mreže i bio je zadužen za istragu uvjeta života Palestinaca u Turskoj.

Špijun je djelovao kao kurir za isplatu i njegov nestanak je bio prijavljen u Istanbulu juna ove godine, u pokušaju prevare sigurnosnih snaga.

No, MIT je već pratio ćelije u to doba, navodi Daily Sabah.

Posjeta člana mreže Zagrebu

Drugi važni član mreže R.A.A. je također bio prijavljen kao nestao.

Poznato je bilo da je bio u hrvatskoj prijestolnici Zagrebu, gdje se našao s Mossadovim šefovima na terenu krajem juna.

Članovi špijunske mreže su sakupljali informacije i o Palestincima na turskim univerzitetima i provjeravali kakve povlastice imaju od vlada i općina.

Mreža špijuna je potom koristila ove informacije i pravila profile pojedinaca, koje su slali Mossadovim zvaničnicima uz pomoć kodiranih programa.

Mreža je, također, provjeravala razna udruženja i organizacije koje djeluju u Turskoj i slala podatke izraelskoj tajnoj službi.

Daily Sabah navodi kako se očekuje dalje širenje ove istrage, kao i detaljna optužnica kada stručni timovi MIT-a završe ispitivanje špijuna.

Izvor: Agencije