Stoltenberg: Odnosi NATO-a i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata

Uprkos poteškoćama, važno je zadržati komunikacijske kanale s Moskvom, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza.

NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom, kaže Stoltenberg (EPA)

Odnosi NATO-a i Rusije na niskom su nivou, situacija je najteža od kraja Hladnog rata, ali treba ostaviti prostor za razgovore, izjavio je u četvrtak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Moramo razumjeti da su odnosi Rusije i NATO-a na niskom nivou. Nije bilo teže od kraja Hladnog rata”, rekao je on uoči početka sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

Stoltenberg je dodao da je, uprkos poteškoćama, važno zadržati komunikacijske kanale s Rusijom, prenosi Hina.

‘Operacija u Afganistanu nije bila uzaludna’

“Čvrsto vjerujemo da je, kada su stvari teške, kada smo suočeni s izazovima u našim odnosima kao što smo sada, čak još važnije razgovarati i NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom”, kazao je on.

Rusija je u ponedjeljak saopćila da obustavlja aktivnosti svoje diplomatske misije u NATO-u nakon protjerivanja osam ruskih dužnosnika koje je Savez okarakterizirao kao “neprijavljene ruske obavještajce” i da će zatvoriti misiju zapadnog vojnog saveza u Moskvi.

Ministri odbrane država članica NATO-a okupili su se u četvrtak na dvodnevnom sastanku u Briselu, na prvom fizičkom sastanku od februara 2020. godine.

Ministri će razgovarati o budućim savezničkim naporima u borbi protiv terorizma nakon povlačenja iz Afganistana te osnaživanja savezničkog odvraćanja i odbrane.

Stoltenberg je rekao da vojna operacija NATO-a u Afganistanu nije bila uzaludna.

“U procesu učenja lekcija iz misije u Afganistanu moramo se fokusirati na ono što nije bilo dobro i na ono što je funkcioniralo. Naravno da je tragedija za afganistanski narod da su se talibani vratili, teško je svima nama koji smo toliko godina podržavali Afganistan, ali istovremeno trebamo priznati da smo imali znatna postignuća”, kazao je on.

Plan za odbranu euroatlantskog prostora

Dodao je da je NATO uspio u tome da Afganistan ne postane utočište za međunarodne teroriste.

Stoltenberg je pojasnio da je sada NATO u procesu transformacije i da je posljednjih godina preusmjerio pažnju na kolektivnu odbranu za zaštitu svoje teritorije.

“Ministri će dogovoriti sveobuhvatni plan za odbranu euroatlantskog prostora, kako bismo imali prave snage na pravom mjestu i u pravo vrijeme”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

Povezane

Rusko osoblje pri misiji NATO-a u Moskvi izgubiće akreditacije od 1. novembra i Alijansa će moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu, poručio ruski ministar vanjskih poslova.

Published On 18 Oct 2021

Sjevernoatlantski savez je oduzeo akreditacije osmerici članova ruske misije u Alijansi koji su bili ‘neprijavljeni ruski obavještajci’.

Published On 06 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO