SAD nudi razgovore Sjevernoj Koreji bez preduslova

Američka ambasadorica pri UN-u rekla je da je administracija predsjednika Joea Bidena spremna za ozbiljnu i trajnu diplomatiju.

Sjeverna Koreja ispalila je novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo SAD i Veliku Britaniju da pokrenu to pitanje u Vijeću sigurnosti UN-a (EPA)

Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduslova i jasno stavile do znanja da nemaju neprijateljske namjere, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas – Greenfield kad se Vijeće sigurnosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

“Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Vijeća sigurnosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”, rekla je Thomas-Greenfield novinarima.

Administracija predsjednika Joea Bidena “spremna je za ozbiljnu i trajnu diplomatiju”, dodala je.

Članovi Evropskog vijeća – Francuska, Estonija i Irska – također su pozvali Sjevernu Koreju da se “smisleno angažira” sa ponudama za dijalog Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri UN-u u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomasa-Greenfielda.

Ispaljivanje rakete

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine finansiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga.

Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i tadašnji američki predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019, ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo SAD i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO