SAD: Nacrt zakona o borbi protiv islamofobije

Prijedlog zakona predstavila je prva muslimanska zastupnica u Kongresu SAD-a Ilhan Omar.

Ilhan Omar
Islamofobija je zajednički problem SAD-a i svih muslimana u inostranstvu, rekla je Ilhan Omar (EPA)

Prva muslimanska zastupnica u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ilhan Omar predstavila je prijedlog zakona koji američku administraciju poziva na imenovanje specijalnog visokog predstavnika koji bi trebao istraživati slučajeve motivirane islamofobijom.

U prijedlogu zakona zastupnice iz Minnesote ispred Demokratske stranke, llhan Omar i zastupnice Demokrata iz Illionisa Jan Schakowsky, upućen je poziv za imenovanje specijalnog predstavnika za borbu protiv islamofobije koji će raditi pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, prenijela je Anadolija.

U prijedlogu je navedeno kako visoki predstavnik treba analizirati islamofobno nasilje i zabilježiti islamofobne aktivnosti u drugim zemljama.

Islamofobija u porastu

”Vidimo da je islamofobija u porastu u gotovo svim dijelovima svijeta. Vandali u Minnesoti, ispred koje sam izabrana, na Islamskom centru su ispisali poruke mržnje te nacrtali nacističke simbole. Ovakvi slučajevi su zajednički problem SAD-a i svih muslimana u inostranstvu“, napisala je Omar u saopćenju.

Podršku prijedlogu pružile su mnoge demokrate među kojima su zastupnica muslimanka Rashida Tlaib, i kongresmenka iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO