U Austriji i Rusiji se širi novi delta soj korona virusa

Nova varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, tvrde naučnici.

Radnici dezinfikuju željezničku stanicu Leningradsky u Moskvi (EPA)

Rusija je prijavila nekoliko zaraza novom varijantom COVID-a 19 za koju se vjeruje da je zaraznija od delte, izvijestila je novinska agencija RIA.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je naučnik Kamil Khafizov kako ga citira RIA.

To bi moglo izazvati novo još brže širenje zaraze, a Rusija je danima suočena s nezapamćenim rekordima.

Noa varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, rekao je Khafizov, prenosi Hina.

U Austriji se bilježi nešto više od 30 slučajeva zaraze novim delta sojem korona virusom.

Austrijski molekularni biolog Ulrich Eling rekao je za medije da se u Austriji novi oblik delta soja pojavio prije nekoliko sedmica. On također očekuje da će novi oblik delta soja potisnuti osnovnu varijantu.

Nova varijanta još rijetka

Predsjednik Vladimir Putin odobrio je ove sedmice vladin prijedlog o jednosedmičnom dopustu koji će početi 1. novembra pošto je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u srijedu dosegnuo nove rekorde, 1.028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je identificirao prvi slučaj na svom teritoriju.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko šest posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošle sedmice britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu Francois Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO