Nova vlada Njemačke početkom decembra

Socijaldemokratska partija Njemačke, Zeleni i Liberalno demokratska partija, koji vode koalicione pregovore u Njemačkoj, imaju za cilj formiranje nove vlade 6. decembra.

Najveće razlike između stranaka postoje u poreskoj i finansijskoj politici te u politici zaštite okoliša (EPA)

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska partija (FDP), koji vode koalicione pregovore u Njemačkoj, imaju za cilj formiranje nove vlade početkom decembra.

Generalni sekretar FDP-a Volker Wissing izjavio je u četvrtak da bi sporazum o koaliciji trebao biti dostavljen do kraja novembra, a nova vlada bi trebala biti formirana 6. decembra.

Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil istakao je da će radne grupe početi s radom u iduću srijedu.

Dodao je da ove grupe do 10. novembra moraju odrediti stavke o kojima će potom razgovarati glavni pregovarački timovi.

Ukupno 22 radne grupe pregovarat će o detaljima koalicijskog sporazuma.

Zaključeni preliminarni razgovori

U pregovorima o koaliciji najveće razlike između stranaka postoje u poreskoj i finansijskoj politici te u politici zaštite okoliša.

Ukoliko se do pomenutog datuma formira nova njemačka vlada, time će biti okonačana vladavina Angele Merkel, koja nakon 16 godina napušta kancelarsku poziciju.

SPD, Zeleni i FPD su 15. oktobra postigli su dogovor o početku formalnih pregovora o formiranju nove koalicione vlade Njemačke.

Kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz rekao je novinarima u Berlinu da su te tri stranke postigle dogovor o planu i zaključile preliminarne razgovore.

“Zapravo smo uspjeli, dogovorili smo dokument za pregovore o koaliciji. Ovo sada može poslužiti kao osnova za donošenje konačnih stranačkih odluka”, kazao je Scholz, prenosi Anadolija.

Najlošiji izborni rezultat konzervativaca

Socijaldemokrati su tijesno pobijedili na izborima koji su održani 26. septembra, ali im je nedostajala većina u parlamentu, dok su se Zeleni i FDP-a pojavili kao ključni faktori za formiranje nove vlade.

Konzervativna unija – Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU/CSU) – kancelarke Angele Merkel bili su druga najjača politička opcija na izborima i bio je to njihov najgori izborni rezultat od 1945. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO