NATO će dogovoriti master plan za odvraćanje od ruske prijetnje

Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Evrope.

Strategija NATO-a ima za cilj pripremiti se za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora (EPA)

Ministri odbrane NATO-a u četvrtak će se dogovoriti o novom master planu za odbranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova, unatoč novoj usredotočenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici.

Strategija koja je povjerljiva nadilazi postojeće regionalne odbrambene planove i ima za cilj pripremiti se za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakiranje računalnih mreža ili napad iz svemira, piše Reuters.

Dužnosnici i diplomati kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Evrope.

No, američki dužnosnici, diplomati NATO-a i bivši dužnosnici kažu da je “Koncept za odvraćanje i odbranu u euroatlantskom prostoru” potreban dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama, prenosi Hina.

Super oružje

U maju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014, kažu zapadni dužnosnici. U oktobru je Rusija upotrijebila nove borbene robote u velikim vojnim vježbama sa Bjelorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

S Rusijom koja nadograđuje ili zamjenjuje sovjetske vojne svemirske sisteme kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za ometanje savezničkih komandnih sistema, Moskva također razvija “super oružje”.

Ono je otkriveno 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, koje bi mogle izbjeći sisteme ranog upozoravanja.

Penzionisani američki general Ben Hodges, koji je zapovijedao snagama američke vojske u Evropi od 2014. do 2017, rekao je za Reuters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj odbrani, što znači više resursa za crnomorsko područje.

Izvor: Agencije

Povezane

Sigurnosni pakt između SAD-a, Velike Britanije i Australije nije uzrokovao raskol unutar Alijanse, ali ni ne pomaže ni da se osnaži Sjevernoatlantski savez.

opinion by Dimitar Bechev
Published On 27 Sep 2021

Rusko osoblje pri misiji NATO-a u Moskvi izgubiće akreditacije od 1. novembra i Alijansa će moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu, poručio ruski ministar vanjskih poslova.

Published On 18 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO