Na granici SAD-a i Meksika za godinu uhvaćeno 1,7 miliona migranata

Ilegalni prelasci granice znatno su povećani nakon što je Joe Biden preuzeo dužnost predsjednika.

Broj ilegalnih migranata uhvaćenih u julu i augustu premašio je 200.000 (EPA)

Na granici Meksika i Sjedinjenih Američkih Država je u posljednjih godinu uhvaćeno je 1,7 miliona ilegalnih migranata.

Rekordan broj migranata uhvaćen je u fiskalnoj 2021. godini, koja je zaključena sa septembrom, pokazao je izvještaj američkog Ureda za carinu i zaštitu granica (CBP) do kojeg su došli novinari lista Washington Post.

U izvještaju se navodi da su se ilegalni prelasci granice znatno povećani nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost predsjednika, te da je uhvaćeno 1,7 miliona ilegalnih migranata, prenijela je Anadolija.

Istaknuto je kako je ovo najveća brojka zabilježena u jednoj godini do sada, te da je broj ilegalnih migranata uhvaćenih u julu i augustu premašio 200.000.

Najviše Meksikanaca

Broj ilegalnih migranata uhvaćenih u periodu od 2012. do 2020. iznosi oko 540.000, a ta brojka je u prošloj godini bila tri puta veća.

Od 1,7 miliona uhvaćenih ilegalnih migranata deportovano je 61 posto, a 25 posto njih pokušalo je ponovo preći granicu.

Među ilegalnim migrantima koji su uhvaćeni, najveći broj je onih porijeklom iz Meksika (608.000), zatim Hondurasa (309.000) i Gvatemale (279.000).

Vlasti su povećanje broja ilegalnih migranata opisale kao “krizu” i ocijenile kao jedan od najvećih problema koji čekaju na rješavanje pred Bidenovom administracijom.

Izvor: Agencije