Melbourne je spreman izaći iz najdužeg zatvaranja na svijetu zbog COVID-19

Od početka augusta, stanovnici drugog po veličini australskog grada u izolaciji su kako bi ugušili epidemiju koju je potaknuo vrlo zarazni soj Delta.

Dok se tvrtke pripremaju za doček kupaca, dnevne su zaraze u Viktoriji u četvrtak porasle na 2232 (EPA)

Milioni ljudi u Melbourneu spremaju se izaći iz najdužeg zatvaranja COVID -19 na svijetu u četvrtak kasno navečer, iako je broj slučajeva i dalje blizu rekordnih razina, a pubovi, restorani i kafići žurno pune zalihe prije nego što otvore svoja vrata, prenosi Hina.

Od početka augusta, stanovnici drugog po veličini australskog grada u izolaciji su – što im je šesto zatvaranje tokom pandemije – kako bi ugušili epidemiju koju je potaknuo vrlo zarazni soj Delta.

Dužnosnici su obećali ukidanje mjera zabrane nakon što je vakcinisanje dvostrukom dozom za osobe starije od 16 godina prešlo 70 posto u državi Victoria, čiji je glavni grad Melbourne.

Maske i dalje obavezne

Premijer Scott Morrison u četvrtak je potvrdio da je država postigla taj cilj, pa je bilo mjesta u kojima je procijepljenost dostigla 80 i 90 posto.

Od 23:59 sati (1359 GMT) pubovi i kafići mogu imati 20 posjetitelja – koji su vakcinisani dva puta – u zatvorenom prostoru i 50 na otvorenom, dok frizeri mogu dopustiti ulaz za pet mušterija. Maske će i dalje biti obvezne i u zatvorenom i na otvorenom.

Dok se tvrtke pripremaju za doček kupaca, dnevne su zaraze u Viktoriji u četvrtak porasle na 2232, što je drugi najveći dnevni broj u bilo kojoj australskoj državi tokom pandemije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO