Erdogan: Turska će od SAD-a vratiti 1,4 milijarde dolara za F-35

Razgovarat ću s Joeom Bidenom i pitat ću ga: ‘Šta radimo, šta se događa?’; Nikada nećemo dopustiti da se naruše prava Turske, kazao je turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan: Neće doći do pomjeranja termina izbora (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako će s američkim kolegom Joeom Bidenom razgovarati na Samitu G20 u Rimu o 1,4 milijarde dolara koje je njegova zemlja uložila u projekt borbenih aviona F-35 te poručio kako će Turska na ovaj ili onaj način vratiti taj novac od SAD-a.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku sa afričke turneje, u okviru koje je boravio u Angoli, Togu i Nigeriji, prenosi Anadolija.

Jedna od tema o kojoj je govorio bile su i izjave ambasadora 10 država u vezi s biznismenom Osmanom Kavalom, jednim od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku koji je u toku, a koji je vezan za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine, za koji Ankara tereti organizaciju Fethullaha Gulena, i događaja u Gezi parku.

‘Teroristi žele i na Balkan’

Ambasade SAD-a, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Nizozemske, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda su poručile kako proces protiv Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj te pozvale na njegovo oslobađanje, zbog čega su pozvani na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Erdogan je upitao zašto bi ambasadori 10 zemalja dali ovakvu izjavu u vezi sa slučajem Kavale?

“Oni koji brane ovaj ‘otpadak Sorosa’ zapravo su u pokušaju toga ‘kako da ga oslobodimo?’ Našem ministru vanjskih poslova rekao sam da sebi ne možemo priuštiti da takve ugostimo u Turskoj”, poručio je Erdogan.

“U međunarodnoj zajednici Kavala je isto što i Soros. Oni novcem pokušavaju uzdrmati svako mjesto koje žele. Treba ih pomno pratiti“, dodao je.

Upozorio je kako se pokušavaju infiltrirati i na Balkan.

“Pokušavaju se infiltrirati na Balkan, zastrašiti Balkan. Naravno, nećemo im dati priliku, ne treba dati. Rade slične stvari na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji, posvuda… Hvala Bogu, mi smo kao Turska jaki i ne dopuštamo im da se kod nas infiltriraju. Značajno je smanjen broj terorista i naša odlučna borba protiv terorizma će biti nastavljena“, poručio je turski predsjednik.

Izbori u junu 2023. godine

Na pitanje u vezi sa 1,4 milijarde dolara koje je Turska uložila u projekt F-35 te prijedlog SAD-a za prodaju borbenih aviona F-16 u zamjenu za raniju investiciju, Erdogan je odgovorio kako se trenutno vode razgovori na niskom nivou”.

“Mi ćemo na ovaj ili onaj način dobiti naših milijardu i 400 miliona dolara. Ministri odbrane će uskoro razgovarati o tome. Vjerujem da ćemo ostvariti napredak. Razgovarat ću i s Bidenom na Samitu G20 u Rimu. Pitat ću ga: ‘Šta radimo, šta se događa?’ Nikada nećemo dopustiti da se naruše prava Turske“, istakao je Erdogan.

Upitan je i za održavanje izbora u Turskoj te kazao kako neće doći do pomjeranja termina.

“Izbori u Turskoj će biti održani u redovnom terminu, a to je juni 2023. godine“, kazao je Erdogan

Izvor: Agencije