Erdogan prijeti progonom deset ambasadora iz Turske

Turske vlasti su u utorak pozvale ambasadore tih deset zemalja, ocjenjujući „neprihvatljivim“ njihov poziv na oslobađanje Kavale.

„Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj“, naveo je Erdogan i dodao kako je tursko pravosuđe nezavisno (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u četvrtak kako će protjerati ambasadore iz deset država, uključujući Francusku, Njemačku i Sjedinjenih Američkih Država poslije poziva tih zemalja da Turska oslobodi navodnog protivnika režima Osmana Kavalu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Rekao sam našem ministru vanjskih poslova da ne možemo sebi priuštiti da im (ambasadorima) poželimo dobrodošlicu u našu zemlju“, rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvali su u ponedjeljak na „pravedno i brzo rešavanje afere“ Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.

„Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj“, naveo je Erdogan i dodao kako je tursko pravosuđe nezavisno.

Podrška antivladinim protestima

Turske vlasti su u utorak pozvale ambasadore tih deset zemalja, ocjenjujući „neprihvatljivim“ njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64), poznatu ličnost civilnog društva, da želi destabilizirati državu.

Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja Vlade tokom neuspjelog državnog udara.

Evropski sud za ljudska prava naredio je u decembru 2019. njegovo neposredno oslobođanje.

Izvor: Agencije