Donald Trump pokreće društvenu mrežu ‘Truth Social’

Bivši američki predsjednik isključen je sa Facebooka, Twittera i Youtubea poslije napada na američki Kongres 6. januara, koji su provele njegove pristalice.

"Formirao sam Truth Social i grupu Trump Media and Technology (TMTG) da se oduprem tiraniji tehnoloških giganata", rekao je Trump u saopštenju (Reuters)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država najavio je da će pokrenuti vlastitu društvenu mrežu zvanu “Truth Social” pošto je u januaru isključen sa Twittera, Facebooka i Youtubea, koji su ga optužili da je preko tih platformi podsticao pristalice na nasilje prije napada na Kongres.

“Formirao sam Truth Social i grupu Trump Media and Technology (TMTG) da se oduprem tiraniji tehnoloških giganata”, rekao je Trump u saopštenju i precizirao da će njegova platforma biti pokrenuta u prvom tromjesečju 2022. godine, piše AFP, prenosi Beta.

Velike kompanije u Silicijskoj dolini upotrijebile su svoju jednostranu moć da ušutkaju glasove neslaganja u Americi, dodao je Trump.

Beta verzija dostupna od novembra 2021.

Republikanski milijarder isključen je sa Facebooka, Twittera i Youtubea poslije napada na Kongres Sjedinjenih Američkih Država 6. januara, koji su provele njegove pristalice za vrijeme ceremonije potvrđivanja pobjede Josepha Bajdena na predsjedničkim izborima.

Prije isključivanja Trump je imao gotovo 89 miliona pratilaca na Twitteru preko koga je objavljivao veliki broj predsjedničkih odluka, imao je 35 miliona pratilaca na Facebooku i 24 miliona na Instagramu.

Platforma “Truth Social” bit će dostupna u beta verziji na poziv od novembra 2021. godine, navodi se u saopštenju dok će Trumpova nova medijska grupa TMTG također imati video servis na zahtjev sa zabavnim programima i podcastima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO