Von der Leyen: Članice EU-a mogu smanjiti poreze na energente

Evropa je pogođena rastom cijena energenata u Evropi zbog više faktora, uključujući i ekonomski oporavak svjetske ekonomije nakon koronakrize.

Ursula von der Leyen: Postoje države članice s 50 posto udjela poreza i nameta u cijeni struje (Reuters)

Smanjenje poreza na cijenu električne energije jedna je od mjera koju države članice “vrlo brzo” mogu provesti kao odgovor na rast cijene plina, izjavila je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u srijedu čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U raspravi sa zastupnicima o pripremama za sastanak Evropskog vijeća 21. i 22. oktobra Von der Leyen se osvrnula na kratkoročne mjere za pomoć kućanstvima i poduzećima zbog strelovitog rasta cijena energenata i kazala da “neke mjere mogu biti poduzete vrlo brzo po trenutnim evropskim pravilima”.

To su olakšice za kućanstva i poduzeća, državne subvencija i “smanjenje poreza i nameta”.

Predsjednica Komisije je pojasnila kako jedna trećina cijene struje ovisi o infrastrukturi, jedna trećina cijene je tržišna, a prosječno u Evropskoj uniji trećina cijene ovisi o “porezima i nametima”.

“Postoje države članice s 50 posto udjela poreza i nameta u cijeni struje. Tu države članice mogu vrlo brzo djelovati”, istaknula je u raspravi, dodavši da je 20 država članica poduzelo mjere u tom smjeru, prenosi Hina.

Primjerice, u utorak je češka vlada na odlasku obustavila naplatu PDV-a na električnu energiju i plin za novembar i decembar. U Hrvatskoj PDV na isporuku struje iznosi 13 posto, a na isporuku plina 25 posto.

Rast cijena energenata u Evropi rezultat je kombinacije faktora – ekonomskog oporavka svjetske ekonomije nakon koronakrize i duge prošlogodišnje zime, manjeg opsega opskrbe u Evropi i rekordno niskih zaliha plina na kontinentu te veće potražnje iz drugih dijelova svijeta poput istočne Azije koja plaća višu cijenu energenta.

Evropa je sve ovisnija o prirodnom plinu zbog napuštanja uglja i nuklearne energije, a Rusija i Norveška su zbog tehničkih razloga morale smanjiti svoje pošiljke.

Zeleni plan ključ evropske energetske suverenosti

Predsjednica Evropske komisije apostrofirala je problem ranjivosti Evropske unije na cijene energenata jer se 90 posto plina i 90 nafte u EU-u uvozi.

„Prijelaz na čistu energiju ključan je ne samo za planet, nego za našu ekonomiju i otpornost“, kazala je.

„Zeleni plan je, srednje i dugoročno, ključan stup evropske energetske suverenosti u 21. stoljeću“, dodala je.

EU stoga treba “ubrzati energetsku tranziciju”, ali u prijelaznom razdoblju mora diverzificirati dobavljače i očuvati prirodni plin kao prijelazni energent. Također je, smatra Von der Leyen, potrebno dokinuti spekulacije na energetskom tržištu, evaluirati funkcioniranje tržišta električne energije kako bi se donijele preporuke za borbu protiv “ekstremne volatilnosti cijena”, bolje surađivati sa stranim dobavljačima plina i riješiti pitanje skladištenja plina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO