Talibani obećali zemlju rođacima bombaša samoubica

Ministar u vladi Sirajuddin Haqqani je svakoj porodici sao po 95 eura i obećao im po komad zemlje.

Gest talibana suprotan je njihovim nastojanjima da dobiju međunarodnu podršku (AP)

Novi afganistanski vladari talibani obećali su veliku količinu zemlje rođacima bombaša samoubica koji su prethodnih godina izvodili napade na američke i domaće vojnike.

Taj provokativni gest talibana suprotan je njihovim nastojanjima da dobiju međunarodnu podršku.

Ministar unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Sirajuddin Haqqani veličao je na skupu u ponedjeljak navečer u Kabulu borce poginule u samoubilačkim napadima, nazvavši ih „herojima islama i zemlje“.

Na kraju skupa, Haqqani je svakoj porodici dao po 10.000 afganija (oko 95 eura) i obećao po komad zemlje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Prijeko potrebna pomoć

Skup je organizovan u vrijeme kada talibani nastoje otvoriti diplomatske kanale sa međunarodnom zajednicom, čiji najveći dio nije spreman priznati njihovu vlast u Afganistanu.

Zahtjev talibana da budu priznati kao legitimni vladari međunarodna zajednica je uslovila prije svega tretmanom žena i djevojaka, čija se prava krše u Afganistanu.

Talibanima je prijeko potrebna pomoć iz inostranstva, pošto zemlji, prema predviđanjima Ujedinjenih nacija, prijeti sveprisutno siromaštvo usljed teške ekonomske krize.

Izvor: Agencije