Szijjarto: Sigurnost Evrope počinje u Centralnoj Aziji

Mađarski ministar vanjskih poslova kaže kako je vrijeme da Evropa i nevladine organizacije shvate da zaštita granica nije pitanje ljudskih prava, već sigurnosti.

Peter Szijjarto: Predavanja o ljudskim pravima trebaju konačno biti napuštena (EPA)

Krajnje je vrijeme za Brisel da shvati kako je Centralna Azija ključna za evropsku sigurnost, s obzirom na to da 30.000 do 35.000 migranata svakodnevno napušta Afganistan, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s tadžikistanskim kolegom Sirojiddinom Muhriddinom ukazao je na to da ako su zemlje Centralne Azije odlučile otvoriti svoje granice za migrante, Evropa će se suočiti s još većim migrantskim valom od onog koji je bio 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MTI.

“Kao rezultat toga, predavanja o ljudskim pravima trebaju konačno biti napuštena, a stvarnu podršku treba pružiti susjednim zemljama Afganistana kako bi im se pomoglo u čuvanju granica“, rekao je mađarski šef diplomatije.

Ljudska prava ili sigurnost?

Szijjarto je dodao kako se “predlaže da Evropska unija barem udvostruči 20 miliona eura izdvojenih za ovu namjenu, kao i da će se ta podrška prenijeti zemljama regije što je prije moguće“.

Tadžikistan štiti 1.344 kilometra granice s Afganistanom i krajnje je vrijeme da EU osigura efikasnu podršku, kazao je on.

Mađarski ministar je istakao kako je krajnje vrijeme da Evropa, Brisel i nevladine organizacije shvate da zaštita granica nije pitanje ljudskih prava, već da predstavlja pitanje sigurnosti.

Izvor: Agencije