Studija: Učinkovitost Pfizera u sprečavanju hospitalizacije adolescenata 93%

Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na “važnost vakcinisanja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika COVID-a 19”.

Prošle je sedmice Pfizer od saveznih regulatora zatražio odobrenje hitne upotrebe vakcina i za djecu u dobi od 5 do 11 godina (EPA - Ilustracija)

Učinkovitost Pfizerove vaccine u sprečavanju hospitalizacije zbog COVID-a 19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Hina.

U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naučnici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitaliziranih pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od COVID-a 19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.

Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog COVID-a 19, 97 posto ih nije bilo vakcinisano, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoje zajedno s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika.

Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na “važnost vakcinisanja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika COVID-a 19”.

Preventivne mjere

“Podaci ukazuju i na to da bi povećan broj vakcinisanih u ovoj dobnoj skupini mogao smanjiti učestalost teškog oblika COVID-a 19 u Sjedinjenim Državama”, tvrde autori.

Studija je pokazala da se učinkovitost Pfizerove vakcine neznatno razlikuje među mlađim dobnim skupinama – 91 posto je učinkovita među mladima u dobi od 12 do 15 godina i 94 posto u onih od 16 do 18 godina.

Podaci CDC-a pokazuju i da je od augusta 2020. zbog covida hospitalizirano više od 65.000 djece i mladih, a gotovo 700 ih je umrlo od posljedica ove bolesti.

Autori studije istaknuli su da je “ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika covida među adolescentima, a to uključuje i vakcinisanje”, osobito s obzirom na to da se sve više djece ‘fizički’ vraća u školske klupe.

Odobrenje za hitnu upotrebu vakcina

Istraživanje pokazuje da je, zaključno s ponedjeljkom, potpuno vakcinisano samo 46 posto djece od 12 do 15 godina i 54 posto onih od 16 do 17 godina.

Prošle je sedmice Pfizer od saveznih regulatora zatražio odobrenje hitne upotrebe vakcina i za djecu u dobi od 5 do 11 godina.

“S obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze covidom u Sjedinjenim Državama i dalje vrlo visok, ovi su rezultati važan korak u sklopu naših kontinuiranih napora u borbi protiv COVID-19”, stoji u saopćenju američkoga farmaceutskog diva.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) mogla bi biti poznata već do 31. oktobra.

Izvor: Agencije