Stoltenberg: Rusija ne olakšava dijalog

Generalni sekretar NATO-a istakao kako je Alijansa spremna nastaviti razgovore i putem formata Vijeća Rusija-NATO.

NATO je 6. oktobra protjerao osam službenika ruske misije u sjedištu Alijanse (EPA)

Odluka Rusije da suspendira svoje operacije u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu ne olakšava dijalog, ali je Alijansa spremna nastaviti razgovore i putem formata Vijeća Rusija-NATO, poručio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na TASS.

„Ranije ove sedmice je Rusija najavila zatvaranje svoje misije pri NATO-u i naših kancelarija u Moskvi. Žao nam je zbog ove odluke koja ne promovira dijalog i međusobno razumijevanje“, izjavio je prvi čovjek Alijanse, te dodao:

„Ali politika NATO-a ostaje dosljedna i mi ostajemo otvoreni za dijalog, uključujući i kroz format Vijeća NATO-Rusija.“

Ruski specijalci

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saopćio je 18. oktobra kako će operacije biti obustavljene od 1. novembra, te kako će službenicima u vojnoj misiji NATO-a u Moskvi isti dan biti oduzeta akreditacija.

Lavrov je to nazvao odgovorom na potez NATO-a od 6. oktobra da protjera osam službenika ruske misije u sjedištu Alijanse, a ukupan broj ruskih diplomata u ambasadi prepolovljen je sa 20 na deset.

Tada je NATO saopćio kako su protjerane diplomate pripadnici ruskih specijalnih službi koji se bave neprijateljskim aktivnostima.

Izvor: Agencije

Povezane

Sjevernoatlantski savez je oduzeo akreditacije osmerici članova ruske misije u Alijansi koji su bili ‘neprijavljeni ruski obavještajci’.

Published On 06 Oct 2021

Rusko osoblje pri misiji NATO-a u Moskvi izgubiće akreditacije od 1. novembra i Alijansa će moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu, poručio ruski ministar vanjskih poslova.

Published On 18 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO