Sirija: U napadu na tržnici ubijeno najmanje deset, a povrijeđeno 35 civila

Meta artiljerijskog napada bila je tržnica u centru južnog idlibskog distrikta Eriha, a napad su izvele snage sirijskog režima.

Idlib, Bombardiranje, Sirija
Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika (EPA - Ilustracija)

Najmanje deset civila je ubijeno, a 35 je povrijeđeno u napadu kojeg su snage odane režimu Bashara al-Assada izvele na tržnici u distriktu Eriha u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, prenosi Anadolija.

Meta artiljerijskog napada bila je tržnica u centru južnog idlibskog distrikta Eriha. Pozivajući se na bolničke izvore, Anadolija javlja da je u napadu ubijeno najmanje deset, a da je povrijeđeno još 35 civila.

Strahuje se da bi bilans stradalih mogao biti i veći.

Napad je izveden u jeku šeste runde pregovora koje u uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi vodi Komitet za Ustav Sirije.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Idlib jedna od četiri zone deeskalacije

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u protekle četiri godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Dvije eksplozivne naprave eksplodirale su kada je autobus bio na mostu Hafez al-Asad pri čemu je poginulo trinaest osoba, a tri su ranjene.

Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO