Rat u Jemenu: Advokati iz Londona predali tužbu protiv saudijskih i emiratskih zvaničnika

Advokat koji vodi tužbu rekao je da su 22 visoka saudijska i emiratska zvaničnika navodno umiješana u zločine protiv čovječnosti.

U borbama su ubijeni deseci hiljada ljudi, a obje strane se optužuju za ratne zločine (Reuters)

Advokati za ljudska prava u Londonu su podnijeli tužbu u kojoj terete visoke vladine ličnosti u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za saučesništvo u ratnim zločinima u Jemenu.

Pravni tim Guernica 37 iz Londona dokumente je predao gradskoj Metropolitan policiji i Tužilačkom servisu krune (CPS).

Toby Cadman, advokat koji vodi tužbu, rekao je da su 22 visoka saudijska i emiratska politička i vojna zvaničnika navodno umiješana u zločine protiv čovječnosti.

Zatražio je da se ti pojedinci odmah uhapse ukoliko uđu u Veliku Britaniju, koja je blizak saveznik Rijada i Abu Dhabija.

Advokati nisu objavili listu imena.

„Govorimo o najgroznijim zločinima i ne vjerujemo da za njih postoji imunitet”, rekao je Cadman britanskim novinama The Guardian.

Guernica 37 se fokusirala na tri događaja, među kojima je zračni napad na školski autobus na sjeveru Jemena iz 2018. godine, u kojem je ubijeno najmanje 26 djece, te bombardovanje sahrane u Sanai iz 2016, u kojem je poginulo 140 ljudi.

Ostalo se odnosi na navodno mučenje i ubijanje civila u Adenu, strateški važnom lučkom gradu na jugu Jemena i kolumbijske plaćenike pod komandom privatne američke vojne kompanije koju je unajmio UAE.

Nije važno gdje su se zločini dogodili

Za dokaze, grupa je navela izvještaje o preživjelim iz tri incidenta i njihovoj rodbini, a u dosijeu se nalaze i svjedočanstva porodica ubijenih u tim događajima.

Cadman je rekao da se tim u ovom slučaju uzda u univerzalnu nadležnost prema britanskom pravu.

Načelo osigurava da se pojedinci koji su krivi za određena djela, uključujući ratne zločine i mučenje, mogu procesuirati na britanskim sudovima bez obzira na to gdje su se njihovi zločini dogodili.

“Prema britanskom zakonu, ne mora postojati uslov da su se zločini počinili na teritoriji Velike Britanije ili da su zabilježene britanske žrtve ili okrivljenici”, rekao je.

Jemen je uzdrman ratom od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi, koje podržava Iran, preuzeli veći dio zemlje, uključujući Sanau, što je međunarodni priznatu vladu predsjednika Abda-Rabbua Mansoura Hadija prisililo na bijeg iz zemlje.

Borbe su eskalirale u martu 2015, kada je vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, a u kojoj je i UAE, intervenisala u pokušaju da vrati Hadijevu administraciju na vlast.

U borbama su ubijeni deseci hiljada ljudi, a obje strane se optužuju za ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO