Predsjednik Južne Koreje došao na vojni sajam u ratnom avionu

Moon Jae-in na sajam u predgrađu Seula doletio je vojnim borbenim avionom tipa FA-50, prvim autohtonim južnokorejskim supersoničnim lovcem, dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala balističku podmorničku raketu.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja je također otvorila Sajam naoružanja i vojne opreme, a lider te zemlje Kim Jong-un je tada poručio da je vojni razvoj u funkciji samoodbrani (EPA)

Južna Koreja bi trebala da udvostruči napore kako bi postala svjetski lider u vojnoj industriji i proizvodnji naoružanja, rekao je predsjednik Moon Jae-in na otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme u predgrađu Seula, na koji je doputovao u vojnom avionu.

On je na sajam doletio vojnim borbenim avionom tipa FA-50, prvim autohtonim južnokorejskim supersoničnim lovcem koji je veliki izvozni adut južnokorejske vojne industrije, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Sjeverna Koreja testirala raketu

Sajam naoružanja i vojne opreme otvoren je dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala balističku podmorničku raketu.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja je također otvorila Sajam naoružanja i vojne opreme, a lider te zemlje Kim Jong-un je tada poručio da je vojni razvoj u funkciji samoodbrani.

On je optužio Južnu Koreju da zveckanjem oružja destabilizuje Korejski poluotok.

U svom današnjem govoru Moon je ukazao da je razvoj južnokorejske vojske u funkciji očuvanja mira.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO