Trump traži da mu se vrati Twitter nalog

Sedamdesetpetogodišnji Trump podnio je preliminarni zahtjev protiv internetskog diva, zahtijevajući brzi povratak svoga naloga.

Trumpu je zabranjeno korištenje stranice 8. januara "zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje", rekao je Twitter u to vrijeme (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od suda da mu vrati njegov Twitter račun. U pokušaju da ishodi ukinuće trajne zabrane korištenja te društvene platforme, prenosi Hina.

Sedamdesetpetogodišnji Trump podnio je preliminarni zahtjev protiv internetskog diva u petak, zahtijevajući brzi povratak svoga računa.

Trump tvrdi da je Twitter otkazao njegov račun, koji je imao oko 80 miliona sljedbenika, zbog pritiska političkih protivnika.

Trumpu je zabranjeno korištenje stranice 8. januara “zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, rekao je Twitter u to vrijeme.

Također je zaključan iz Facebooka i YouTubea nakon što je optužen da je poticao svoje pristaše da nahrupe na Kapitol u Washingtonu u januaru.

Nalog bio važan izvor vijesti

To se dogodilo nakon njegovih neutemeljenih tvrdnji o prijevari, u vrijeme kad je izgubio predsjedničke izbore od Joea Bidena.

Advokati su rekli da je Trumpov Twitter račun postao “digitalna gradska vijećnica” i važan izvor vijesti i informacija o poslovima vlade.

Međutim, “cenzura i prethodna ograničenja” Trumpovog Twitter računa neinstitucionalno su kršenje slobode govora, rečeno je u zahtjevu koji je podnesen sudu.

“Zemlja se neće okoristiti od pokušaja ograničavanja političkog govora. Još manje će joj koristiti pokušaj ušutkavanja političkih govornika.”

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO