The Washington Post: Pravda za Khashoggija nije zadovoljena

Novinar ‘The Washington Posta’ Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen (Al Jazeera)

U članku uredništva The Washington Posta objavljenom u povodu treće godišnjice smrti novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, istaknuto je da “pravda za Khashoggija nije zadovoljena”, prenosi Anadolija.

“Ovo je dobro vrijeme za razmišljanje o dužnosti govora protiv autoritarne vladavine”, navedeno je između ostalog u članku u kojem su objavljeni neki primjerci Khashoggijevih tekstova protiv saudijske vlasti.

Istaknuto je da saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nastavlja svoju ugnjetavačku vladavinu, te se dodaje:

“Pravda nije zadovoljena za Khashoggija i na horizontu su tamni oblaci iznad drugih koji žele podići svoj glas.”

Navedeno je kako će se ova mračna gledišta suočit sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom. Autori podsjećaju da je Biden često obećavao da će ljudska prava i slobodu staviti u središte svoje vanjske politike. No, kako ističu, bit će potrebno više od govora i sankcija da se situacija preokrene.

Ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu

“Jamal Khashoggi je zasigurno bio svjestan teškoće i važnosti ovog rata. Najbolji način da se poštuje njegovo sjećanje je nemilosrdno težiti i graditi svugdje slobodu koju je tražio za Saudijsku Arabiju”, navedeno je u tekstu.

Novinar The Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je saudijski sud izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najvišepozicioniranih saudijskih zvaničnika u ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali tadašnji američki predsjednik Donald Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima Kongresa SAD-a.

Izvor: Agencije