Sakašvili u pritvoru počeo štrajk glađu

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u petak uhapšen u toj zemlji, počeo je štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsjednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju (EPA)

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u petak uhapšen u toj zemlji, počeo je štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

“Kad sam ga posjetio, bio je kod doktora i na ljekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da objavljuje štrajk glađu”, rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem, prenosi Tanjug agenciju TASS.

On je dodao i da bivši predsjednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili saopštila je da neće pomilovati bivšeg predsjednika, a sada opozicionog političara Sakašvilija, nakon što je uhapšen u toj zemlji.

Povratak u Gruziju

Premijer Irakli Garibašvili objavio je vijest o hapšenju nakon što je Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu po optužbama za zloupotrebu položaja, na svom nalogu na Facebooku objavio da se vratio u zemlju i da se nalazi u gradu Batumiju, što su gruzijski zvaničnici prvobitno demantirali.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsjednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju.

Sakašviliju se stavlja na teret da je zloupotrijebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivirane.

Izvor: Agencije