Birališta otvorena za prve katarske parlamentarne izbore

Katarci su u subotu počeli izlaziti na prve parlamentarne izbore u toj zaljevskoj zemlji, na kojima se biraju dvije trećine savjetodavnog vijeća Šure.

Glasači su počeli pristizati na izborna mjesta, muškarci i žene zasebno, kako bi izabrali 30 članova tijela koje broji 45 mjesta (EPA)

Katarci su u subotu počeli izlaziti na prve parlamentarne izbore u toj zaljevskoj zemlji, na kojima se biraju dvije trećine savjetodavnog vijeća Šure.

Glasači su počeli pristizati na izborna mjesta, muškarci i žene zasebno, kako bi izabrali 30 članova tijela koje broji 45 mjesta. Vladajući emir imenovat će preostalih 15 članova Vijeća, prenosi Hina.

“S mogućnošću glasanja, osjećam da je ovo novo poglavlje”, rekla je Reutersu Munira, koja piše dječje knjige i koja je tražila da je se nazove samo imenom. “Zaista sam sretna zbog broja žena kandidatkinja.”

Osamnaest žena je među 183 kandidata koji se nadaju da će biti izabrani u 30 okruga u zemlji.

Vijeće će imati zakonodavnu vlast te će odobravati opću državnu politiku i budžet, no nema kontrolu nad odbranom, sigurnosti ni ekonomskom i investicijom politikom te male, ali bogate proizvođačice nafte koja brani postojanje političkih stranaka.

Kampanja se odvijala na društvenim mrežama, na sastancima u zajednicama i plakatima uz ceste.

Podjela vlasti

Izbori upućuju da vladajuća katarska porodica Al-Tani “ozbiljno razmatra da simbolički podijeli vlast, ali i da doista institucionalno podijeli vlast s drugim katarskim plemenskim grupama”, rekao je Allen Fromherz, direktor Centra za bliskoistočne studije državnog Univerziteta u Georgiji.

Izbori, koji su odobreni 2003. ustavnim referendumom, odvijaju se uoči domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi sljedeće godine.

Zamjenik katarskog premijera i ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, prošli mjesec je opisao glasanje kao novi “eksperiment” te je rekao da se ne može očekivati od Vijeća od prve godine da ima “punu ulogu bilo kojeg parlamenta.”

Zbog velikog broja stranih radnika u Kataru, najvećem proizvođaču ukapljenog prirodnog plina na svijetu, njegovi državljani čine tek 10 posto od ukupno 2,8 miliona populacije. Čak ni svi oni koji su unutar tih deset posto nemaju pravo glasa.

Izvor: Agencije