Von der Leyen: Presuda Ustavnog suda Poljske je prijetnja za EU

Ustavni sud Poljske presudio je da zakoni te zemlje imaju prednost nad pravilima 27-članog bloka

Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu dovedene u rizik, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (EPA)

Čelnica  Evropske unije izjavila je u utorak da je nedavna presuda Ustavnog suda Poljske koja osporava supremaciju zakona EU prijetnja temeljima bloka.

Obraćajući se evropskim zastupnicima u Strasbourgu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izjavila je da je duboko zabrinuta presudom, koja je kako kaže, “direktan izazov jedinstvu EU, i podriva zaštitu i nezavisnost pravosuđa”.

“Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu dovedene u rizik. Vladavina zakona je ljepilo koje zajednički drži naše zemlje”, kazala je Von der Leyen, prenose AP i Fena.

Rastu tenzije između Poljske i Brisela

Odnosi između Poljske i EU dostigli su novi najniži nivo u ovom mjesecu nakon što je Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad onima 27-članog bloka, kome se Poljska pridružila u 2004, eskalirajući tinjajuće napetosti oko demokratskih standarda između poljske desničarske nacionalističke vlade i institucija u Briselu.

“Želimo snažnu Poljsku u jedinstvenoj Evropi”, izjavila je von der Leyen, dodajući kako je otvorena za kompromis.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO