UNICEF: Više od 10.000 djece ubijeno ili ranjeno u ratu u Jemenu

Ujedinjeni narodi dugo smatraju Jemen zemljom s najtežom humanitarnom krizom na svijetu.

Četvero djece bude ubijeno ili obogaljeno svakoga dana, tvrdi UNICEF

Više od 10.000 djece u Jemenu ubijeno je ili ranjeno u višegodišnjem ratu u toj siromašnoj zemlji, saopćio je portparol Agencije Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

“Potvrđena brojka iz operacija UN-a za izvještavanje i nadzor pruža sasvim izvjesno manji broj žrtava od realnog, jer brojne pogibije i ranjavanja djece ostaju neprijavljeni“, izjavio je glasnogovornik UNICEF-a James Elder novinarima.

Kazao je da, na osnovu novih brojki, četvero djece bude ubijeno ili obogaljeno svakoga dana, što je sraman podatak od kako je koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala u ratu 2015. godine.

UN dugo vremena smatra Jemen, gdje se rat nastavio krajem 2014. godine, nakon što su pobunjenici osvojili prijestolnicu Sanaau, kao zemlju s najtežom humanitarnom krizom.

Humanitarnu pomoć treba 11 miliona djece

Ta zemlja Arapskog poluotoka suočava se s kombiniranim negativnim faktorima produženog sukoba, ekonomskog razaranja i urušavanja socijalnih službi, kao i nedovoljno finansiranim programima pomoći UN-a, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Više od četvero među petero djece u potrebi je za humanitarnom pomoći, što je oko 11 miliona djece, tvrdi UNICEF.

Sudeći po brojkma UN-a, ukupno 3.455 djece je ubijeno i više od 6.600 ranjeno u borbama u Jemenu između 15. marta 2015. i 30. septembra ove godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Borbe se vode u provinciji Bayda, a počele su kada je vlada pokrenula vojnu operaciju kako bi povratila Baydu, gdje kontrolu imaju pobunjeni Husi.

Published On 13 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO