Ruski i kineski ratni brodovi prošli kroz japanski tjesnac

Grupa od 10 ratnih brodova Kine i Rusije prošla je kroz tjesnac Tsugaru nakon što su dvije zemlje održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskom moru.

Rusija i Kina održale su od 14. do 17. oktobra zajedničke pomorske vježbe u Japanskom moru u okviru vojne saradnje (EPA)

Grupa od 10 ratnih brodova Kine i Rusije prošla je kroz uski tjesnac koji razdvaja najveća japanska otoka Honshu i Hokkaido, saopćilo je ministarstvo odbrane u Tokiju.

Ovo je prvi put da je Japan, koji pomno prati vojne manevre u svom okruženju, potvrdio prolaz kineskih i ruskih ratnih brodova koji zajedno plove kroz tjesnac Tsugaru, koji odvaja Japansko more od Pacifika, prenosi Tanjug.

Ovaj moreuz je otvoren za međunarodnu plovidbu i tom rutom mogu nesmetano da plove strani brodovi, uključujući i vojne, prenosi Reuters.

Zajedničke vježbe

“Nije bilo povrede teritorijalnih voda, niti je zanemareno međunarodno pravo”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Rusija i Kina održale su od 14. do 17. oktobra zajedničke pomorske vježbe u Japanskom moru u okviru vojne saradnje u kojoj su bili angažovani ratni brodovi dvije zemlje uz podršku ruske Pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih godina njeguju bliže vojne i diplomatske veze od kako su pogoršani odnosi sa Zapadom.

Izvor: Agencije

Povezane

Ministar za ekonomsku revitalizaciju Daishiro Yamagiwa smatra da japanska ekonomija neće rasti ukoliko se ne naprave promjene u industrijskoj strukturi uz pomoć nauke i tehnologije.

Published On 18 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO