Lider Senata: Predsjednik Češke nesposoban za svoje dužnosti

Predsjednik Senata Miloš Vystričil rekao je da je malo vjerovatno da će se Miloš Zeman vratiti na posao u narednim sedmica.

Zemanov ured odbija pozive na davanje informacija o predsjednikovom stanju (EPA)

Češki predsjednik Miloš Zeman trenutno ne može obavljati svoje dužnosti, rekao je predsjednik Gornjeg doma Parlamenta u ponedjeljak, nakon što je dobio izvještaj od bolnice u kojoj je Zeman smješten na intenzivnoj njezi više od sedmicu dana, u vrijeme dok treba imenovati novog premijera, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Senata Miloš Vystričil rekao je da je malo vjerovatno da će se Zeman vratiti na posao u narednim sedmica.

Stoga parlament treba raspravljati o aktiviranju ustavne klauzule koja predsjedničke dužnosti prebacuje na druge zvaničnike, uključujući imenovanje novog premijera nakon parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra. Takva odluka zahtijeva podršku oba doma Parlamenta. Donji dom trebao bi se prvi put sastati 8. novembra.

Zeman je završio u bolnici dan nakon izbora na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, poražen od grupe opozicijskih stranaka.

Cigarete, dijabetes…

Dvije koalicije, Zajedno desnog centra i liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, osvojile su ukupno 108 od 200 mjesta u donjem domu češkog Parlamenta, pa objavile da žele zajedno oformiti vladu.

Babiš, milijarder i čelnik stranke koja je samostalno dobila najviše glasova, krajem prošle sedmice kazao je da je spreman predati vlast.

Zemanov ured odbija pozive na davanje informacija o predsjednikovom stanju, zbog čega se Vystrčil obratio direktno bolnici koja mu je odgovorila u ponedjeljak.

„Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno, iz zdravstvenih razloga, nije spreman obavljati svoje dužnosti“, objavio je predsjednik Senata.

Zeman, pušač, boluje od dijabetesa koji je oštetio i njegove živce, zbog čega je počeo koristiti invalidska kolica.

Izvor: Agencije