Izaslanik SAD-a u Afganistanu najavio odlazak

Zalmay Khalilzad odlazi sa pozicije na kojoj će ga naslijediti njegov zamjenik Tom West, saopćeno je iz State Departmenta.

Američki State Department saopćio je da se SAD neće "iz logističkih razloga" pridružiti međunarodnim pregovorima o Afganistanu u Rusiji (Al Jazeera)

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu Zalmay Khalilzad rekao je da se povlači iz Afganistana.

Američki State Department saopćio je da će Tom West koji je ranije bio njegov zamjenik biti novi specijalni izaslanik za Afganistan.

Rođen u Afganistanu, Khalilzad je bio na ovoj poziciji od 2018. te je vodio pregovore sa talibanima koji su rezultirali dogovorom o povlačenju američkih snaga, postignut u februaru 2020.

Uprkos njegovoj orijentaciji prema republikancima, Khalilzad je ostao izaslanik SAD-a i nakon što je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici rekli su ranije za Reuters da je za tri godine koliko je Khalilzad bio specijalni izaslanik SAD-a u Afganistanu, postao lice jednog od najvećih američkih diplomatskih neuspjeha u posljednje vrijeme.

Međutim, govoreći za magazin Foreign Policy, Khalilzad je branio svoju poziciju rekavši da su talibani ispunili ključne dijelove sporazuma iz 2020, uključujući i to da neće napadati odlazeće američke vojnike.

“Poštujem mišljenje onih koji kažu da nismo trebali pregovarati sa talibanima bez vlade, ali nismo znali koliko će se talibani još boriti da bi pristali na ono što smo tražili. Vrijeme nije bilo na našoj strani”, kazao je.

Bez SAD-a na pregovorima u Rusiji

Američki State Department saopćio je da se SAD neće “iz logističkih razloga” pridružiti međunarodnim pregovorima o Afganistanu, koje u srijedu organizuje Rusija.

“Nećemo učestvovati u pregovorima u Moskvi”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

On je naglasio da SAD podržava proces i da su otvorene da učestvuju u pregovorima u budućnosti, prenosi Reuters.

Price je dodao da su pregovori bili efikasni u prošlosti, ali da je s logističke strane, teško za SAD da na njima učestvuje ove sedmice. Upitan da li SAD podržavaju proces, odgovorio je kratko “da”.

Ocijenio je i da je Trojka plus format, koji čine Rusija, SAD, Kina i Pakistan, “efikasan i konstruktivan forum”.

U Moskvi će, kako je ranije najavljeno, u srijedu biti održani razgovori sa zvaničnicima talibana, Kine i Pakistana.

Prijestolnica Rusije u martu je bila domaćin konferencije o Afganistanu, poslije koje su Rusija, SAD, Kina i Pakistan objavile zajedničko saopćenje u kojem su pozvale tada zaraćene strane u Afganistanu da postignu mirovni sporazum i obuzdaju nasilje.

Od tada, SAD i saveznici povukli su vojsku iz Afganistana, u kojem su bili prisutni 20 godina, talibani su preuzeli vlast u zemlji, a prethodna vlada je pala.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO