Istraga Al Jazeere: Seksualno uznemiravanje na Univerzitetu Oxford

Istaknuti britanski univerziteti skloniji su odbaciti pritužbe nego kazniti počinitelje, rezultat je istrage Al Jazeere.

Al Jazeera je identificirala i dva profesora sa Univerziteta Oxford (Screenshot)

Istaknuti britanski univerziteti ne rješavaju učinkovito optužbe za seksualno uznemiravanje, a čini se da su spremniji odbaciti ih nego kazniti počinitelje, prema dokazima prikupljenim tokom dvogodišnje istrage.

U istrazi pod nazivom “Stepeni zloupotrebe“, istraživački tim Al Jazeere otkrio je kako se britanski univerziteti, među kojima su i Oxford, Cambridge, Glasgow i Warwick, nose s pritužbama za seksualno uznemiravanje, seksističko i ponašanje u alkoholiziranom stanju, kao i kontrolu prisile.

Al Jazeera je identificirala dvojicu profesora sa Univerziteta Oxford za koje kolege akademici i studenti tvrde da su zloupotrijebili svoj položaj seksističkim i ponašanjem u pijanom stanju.

Također je otkriveno da univerzitet na kojem oni predaju ne štiti studentice od seksualnog uznemiravanja.

Jedan od njih, Andy Orchard, predaje na Oxfordu, univerzitetu koji se ove godine šesti put zaredom našao na čelu poretka najboljih univerziteta svijeta.

Jedan od njegovih prethodnika bio je J. R. R. Tolkien, koji je imao istu poziciju kada je napisao Hobbita i veći dio Gospodara prstenova.

‘Alkoholičar i seksualni predator’

Orchardova profesorska karijera počela je na Oxfordovom rivalu, Univerzitetu u Cambridgeu.

Tu su ga 1990-ih upoznale dvije žene, sada oboje vrlo cijenjeni akademici.

“Njegova akademska reputacija bila je na visokom nivou, ali lična je bila da je alkoholičar i seksualni predator“, kaže profesorica Catherine Karkov, koja vodi Historiju umjetnosti na Univerzitetu u Leedsu.

“Radije je držao sastanke u pabu nego u kabinetu, pa je u dosta slučajeva bio pijan na sastancima“, dodala je.

Profesorica Ananya Kabir, koja vodi Englesku književnost na Kraljevskom koledžu u Londonu, izabrala je Cambrudge za doktorat, kako bi to učinila pod nadzorom Orcharda, koij je imao briljantnu reputaciju eksperta za srednjovjekovno doba.

Rekla je da se njeno mišljenje o njemu potpuno promijenilo kada joj je kolegica na postdiplomskom studiju priznala da je u seksualnoj vezi s Orchardom i da je prestravljena mogućim posljedicama u slučaju da je prekine.

“To je bio iskonski strah. Posljedice bi bile neodređene i zato su predstavljale noćnu moru. To je odnos potpuno nejednakih snaga. Tvoj doktorat je cijeli tvoj svijet“, priča.

Istraga Al Jazeere, provedena širom britanskih univerziteta pokazala je da postoji veza između ženskih postdiplomaca i njihovih muških supervizora, koji čuvaju vrata njihovih akademskih karijera.

Kabir i Karkov kažu da su iznijele svoju zabrinutost o Orchardu višim akademicima, ali da Univerzitet Cambridge nije preduzeo ništa.

Godine 2000. Orchard je preselila u Kanadu, na Univerzitet u Torontu, ali i tamo su protiv Orcharda postojale pritužbe.

Profesorica Alex Gillespie tvrdi da ju je jednom prilikom pijan satjerao u kut stubišta.

‘Korištenje paba za produžena predavanja’

Na Univerzitetu u Torontu studenti i uposlenici tvrde da je Orchard imao seksualnu aferu s jednom mladom ženom i da je ciljao drugu.

Kada je došao na Oxford 2013. godine, prema komentarima na internetu moglo se zaključiti da je njegova reputacija dobro poznata.

“Pozivam Oxford da objasni zašto su nagradili i zaštitili Andyja Orcharda, koji ima jednu od najgorih reputacija kada je riječ o srednjovjekovnim studijima, zbog maltretiranja žena“, piše u jedom komentaru.

Tim Al Jazeere je Orcharda obavijestio o svojim saznanjima, ali je dobio odgovor na pet stranica od njegovih advokata.

Tu je bio njegov odgovor na brojne navode koje je tim dobio tokom istrage, ali je i zabranio da se on objavi u tekstu.

No, ono što se može zaključiti je da osporava nalaze istrage.

Izostanak bilo kakvih sankcija je najčešći rezultat svih slučajeva koje je Al Jazeera istražila, uključujući onaj u kojem je još jedan profesor sa Oxforda, Peter Thompson, stručnjak za Američku historiju.

“Znate onaj osjećaj kada je u prostoriji muškarac koji je na neki način opasan“, kaže Mia Liyanage, koja je opisivala časove koje je držao Thompson.

Tvrdi da je imao seksističke kometare i bio fizički preblizak studenticama, baš kao i Orchard, te je, također, koristio pab za produžena predavanja.

Godine 2019. Mia je bila užasnuta kada je otkrila da se dvije godine ranije, nekoliko uposlenika univerziteta žalilo da je Thompson nepodoban da predaje.

Nije se desilo ništa.

‘Dugotrajna šteta za mlade žene’

Godine 2020. Mia je bila u grupi od dva studenta i pet uposlenika koji su se ponovo žalili.

Tog puta univerzitet je uvažio pritužbe za seksualno uznemiravanje i konzumaciju alkohola, ali je odbio reći koje mjere poduzima, kako bi zaštitio Thompsonovu privatnost.

Njegov kolega je rekao: “Njegova konzumacija alkohola i nedolično ponašanje uzrokuju dugotrajnu i profesionalnu štetu mladim ženama.“

Thomson je odbio komentirati.

Druga značajka procesa protužbe na Oxfordu je ta što žene kažu da se ometa bilo kakva ozbiljna akcija u borbi protiv seksualnog uznemiravanja.

Studentica Harriet Lester tvrdi da ju je kolega seksualno napao u njenoj sobi na koledžu dok je bila bolesna i pod terapijom te da se sve dešavalo bez njenog pristanka.

Nije željela ići u policiju, ali je podnijela zvaničnu pritužbu koledžu Balliol na Oxfordu.

Rečeno joj je da fakultet neće preduzeti daljnje korake, pozivajući se na klauzulu u politici univerziteta, u kojoj piše da, ako neko odbije prijaviti potencijalno kriminalan slučaj policiji, fakultet može odlučiti da ne preduzima istragu.

I koledž Balliol i Univerzitet Oxford tvrde da ne mogu komentirati slučajeve, ali da sve navode o seksualnom uznemiravanju shvataju veoma ozbiljno, kao i dobrobit osoblja i studenata.

Izvor: Al Jazeera