EK: Pregovori za članstvo Turske efektivno stali

Izvještaj je također prvi put sugerirao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu provođenja reformi koje podržava EU.

Turska je u prošlosti poručivala da je kritika EU o njenom rezultatu nepravedna i nesrazmjerna (EPA)

Evropska komisija poručila je danas kako je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izvještaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu prije 16 godina, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Danas je EK usvojila Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izvještaje o napretku provođenja suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, te saopćila da je Vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine.

„U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali“, navodi se u saopćenju.

Nastavak reformi

Izvještaj je također prvi put sugerirao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu provođenja reformi koje podržava EU, iako je Erdogan u aprilu ponovo prihvatio cilj potpunog članstva u Uniji jer su obje strane pokušale poboljšati zaoštrene odnose.

Komisija navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije riješena, kao i da država konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

U svom izvještaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično “ad hoc” osnovama.

Bez reakcije

Ankara za sada nije reagirala na izvještaj, a Turska je u prošlosti poručivala da je kritika EU o njenom rezultatu nepravedna i nesrazmjerna.

Kao saveznik u NATO-u, Turska pregovara o članstvu u EU od 2005. godine, nakon ekonomskih i političkih reformi koje su je učinile važnom tržišnom ekonomijom u razvoju i trgovinskim partnerom Unije, ali od Erdoganovog oštrog odgovora na pokušaj državnog udara u julu 2016, putevi EU i Turske naglo su se razišli, uprkos boljim diplomatskim odnosima od početka 2021. godine.

Države članice EU-a, a ne Komisija, odlučuju da li kandidaturu Turske za članstvo u EU treba formalno poništiti, a mnoge od njih smatraju da bi sa Turskom trebalo uspostaviti drugačiji, labaviji odnos zasnovan na dubljim trgovinskim vezama.

Izvor: Agencije