Četvrt miliona Izraelaca posjetilo je UAE u roku od godine dana od normalizacije odnosa

Sredinom septembra 2020. godine, Izrael i UAE potpisali su sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa, pod pokroviteljstvom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael razgovarali su o načinima za poboljšanje odnosa i saradnje u turističkom sektoru (Getty)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael razgovarali su o načinima za poboljšanje odnosa i saradnje u turističkom sektoru, dok je jedan izraelski zvaničnik rekao da je četvrt miliona građana te zemlje posjetilo UAE od normalizacije odnosa između dvije strane prije otprilike godinu dana, navela je emiratska novinska agencija (WAM) u subotu.

Državni ministar za poduzetništvo i mala i srednja poduzeća te predsjedavajući Vijeća za turizam Emirata Ahmad Belhoul al-Falasi susreo se s izraelskim ministrom turizma Yoelom Razvozovim na marginama otvaranja izraelskog paviljona na sajmu Expo 2020 Dubai.

Dvojica ministara, navodi WAM, dogovorili su korake u vezi sa zajedničkom operacijom za podršku turističkoj razmjeni i povećanju direktnih letova između gradova dvije zemlje s ciljem da se podrži ekonomski rast obje države na svim poljima, s naglaskom na turistički sektor.

Također su razgovarali o mogućnostima za ekonomsku saradnju na državnom nivou i s privatnim kompanijama, te stvaranju novih i raznolikih mogućnosti za poslovne zajednice u dvije zemlje u prioritetnim sektorima, kao i jačanju raspoloživih sposobnosti za podršku nenaftnoj trgovinskoj razmjeni i diverzifikaciji međusobnih ulaganja u postpandemijskom periodu.

Emiratsko-izraelski odnosi u usponu

Al-Falasi je rekao da su emiratsko-izraelski odnosi u usponu, te da ”nastojimo poboljšati njihov rast i razvoj u narednom periodu”, ističući da “Expo 2020 Dubai” predstavlja zlatnu priliku za izraelsku poslovnu zajednicu.

Izjavio je da je obim nenaftne trgovinske razmjene između UAE-a i Izraela iznosio oko 700 miliona dolara u roku od godine dana od sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sa svoje strane, Razvozov je rekao da je, unatoč ograničenjima i usporavanju koja su posljedica pandemije korona virusa, turistička razmjena između dvije zemlje doživjela veliki zamah. Oko 250.000 izraelskih turista posjetilo je UAE u ovom periodu, a saradnja na ovom polju nastavit će rasti u narednom periodu. Potvrdo je spremnost svoje zemlje da razvija partnerstvo s UAE-om.

Sredinom septembra 2020. godine, Izrael i UAE potpisali su sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa, pod pokroviteljstvom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dvije zemlje su od tada zaključile sporazume o saradnji u različitim sektorima.

Izvor: Agencije