Axel Springer otpustio glavnog urednika Bilda

Julian Reichelt je ranije ove godine bio na privremenom dopustu, nakon što je priznao da je imao ljubavne afere sa zaposlenicama kompanije.

Julian Reichelt nije jasno razdvojio privatni od profesionalnog života, saopćila je kompanija Axel Springer (EPA)

Njemački medijski div Axel Springer saopćio je u ponedjeljak da je otpustio Juliana Reichelta, glavnog urednika Bilda, jednog od svojih najprodavanijih tabloida, nakon napisa u listu New York Times o njegovim navodnim nepriličnim odnosima sa zaposlenicama.

Reichelt je ranije ove godine bio na privremenom dopustu, nakon što je priznao da je imao ljubavne afere sa zaposlenicama kompanije, ali je internom istragom utvrđeno kako nije došlo do zlouporabe moći, piše Reuters a prenosi Hina.

Axel Springer je saopćio kako je kompanija, nakon najnovijih medijskih napisa, “dobila nove uvide” u Reicheltovo ponašanje. “Uprava je otkrila da Julian Reichelt čak ni nakon dovršene istrage provedene ovog proljeća, nije jasno razdvojio privatni od profesionalnog života”, te da nije govorio istinu, stoji u saopćenju kompanije.

Reichelt nije zasad odgovorio na upit za komentar.

Izvršni direktor Axel Springera, Mathias Doepfner, pohvalio je Reicheltova postignuća u novinarstvu, ali je ustvrdio kako ga nije moguće zadržati.

Reicheltove afere

Dan ranije, The New York Times objavio je kolumnu u kojoj iznosi pojedinosti Reicheltovih afera. Navodi detalje njegovog odnosa s mlađom zaposlenicom, koja je tokom istrage kompanije među ostalim posvjedočila da ju je Reichelt pozivao u hotel nedaleko od ureda radi seksa.

Njemačka izdavačka grupacija Ippen pripremala je objavu istraživačkog članka o zlouporabi ovlasti u Axel Springeru, ali je članak povučen iz štampe uz objašnjenje kako Ippen ne želi stvoriti dojam da pokušava nanijeti financijsku štetu jednom od svojih konkurenata.

U pismu koje je Reuters dobio na uvid, Ippenov istraživački tim, čije se istraživanje bavilo navodima o uznemiravanju žena u Axel Springeru, posebno od strane Reichelta, izrazio je svoju šokiranost time što njihov članak, koji je trebao izaći u nedjelju, nije objavljen.

U svom pismu čelniku te izdavačke grupacije, četvero novinara Ippena tvrdi da su predstavnici Axel Springera kontaktirali Ippen.

Ippen niječe da je odluka o povlačenju teksta donijeta pod utjecajem Axel Springera, a iz te su grupacije pak objavili kako se Axel Springer zalaže za transparentnost, da se u načelu ne protivi kritičkom izvještavanju, te da kompanija ne raspolaže informacijama da je iko iznutra pokušao zaustaviti objavljivanje tog članka.

Izvor: Agencije

Povezane

Afera sa naslovnom stranom NIN-a više liči na jeftinu pozorišnu predstavu sa lošim glumcima i još gorim režiserom, nego na stvarni problem.

Mišljenje autora
Published On 28 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO