Američka vlada traži od Vrhovnog suda da blokira teksaški zakon o pobačaju

Vlada američkog demokratskog predsjednika Joea Bidena službeno je zatražila od Vrhovnog suda da blokira krajnje restriktivan zakon o pobačaju u Teksasu.

Zakon, o kojem se vodi žestoka pravna bitka, zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa, ili oko šeste sedmice trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne (EPA)

Vlada američkog demokratskog predsjednika Joea Bidena službeno je zatražila od Vrhovnog suda da blokira krajnje restriktivan zakon o pobačaju u Teksasu.

Zakon, o kojem se vodi žestoka pravna bitka, zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa, ili oko šeste sedmice trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne. Zakon nema izuzetke u slučajevima incesta ili silovanja, prenosi Hina.

Sudska praksa Vrhovnog suda garantira pravo ženama na pobačaj do oko 22 sedmice trudnoće.

Ali teksaški zakon sadrži jedinstveni članak i građanima povjerava nadzor poštivanja mjere i potiče ih na tužbe protiv organizacija ili osoba koje pomažu ženama da ilegalno pobace.

Vrhovni sud, gdje su u većini konzervativni suci, već je jednom odlučivao o zakonu o pobačaju donesenom u Teksasu i tada se pozvao na “nova proceduralna pitanja” i 1. septembra odbio blokiranje stupanja zakona na snagu.

Savezna vlada tada je podnijela tužbu protiv Teksasa.

Privremena suspenzija

Prvostepeni sud je 6. oktobra je presudio u korist vlade i privremeno suspendirao zakon.

“Ovaj sud neće dopustiti da se to šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi  još jedan dan”, napisao je savezni sudac Robert Pitman.

Tada je nekoliko klinika nastavilo izvoditi pobačaje nakon šeste sedmice trudnoće. Ali nekoliko dana kasnije je prizivni sud u Louisiani poznat po svojim konzervativnim stajalištima poništio odluku suca Pitmana.

Ministarstvo pravosuđa sada traži od Vrhovnog suda da potvrdi odluku suca Pitmana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO