Agenti FBI-a u vili ruskog oligarha u Washingtonu

Oleg Deripaska je blizak savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Oleg Deripaska se puta spominjao u izvještaju o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine (Reuters)

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) danas su uz sudsko odobrenje došli u vašingtonsku vilu ruskog oligarha Olega Deripaske, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Agencija FBI je saopštila da su njeni agenti izveli „aktivnost primjene zakona odobrenu od suda“, ne navodeći druge detalje u vezi sa njihovim dolaskom ni informacije o eventualnim istragama protiv Deripaske.

Deripaska, koji je bogatstvo stekao uglavnom u poslovima sa aluminijem, više puta je spomenut u izvještaju o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, koji je sačinio specijalni savjetnik američkog ministarstva pravde Robert Mueller.

Povezanost sa Manafortom

Bogati Rus je bio povezan i sa Paulom Manafortom, nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Beta, pozivajući se na AP.

Manafort je osuđen za osam finansijskih krivičnih djela iz Muellerove istrage, ali ga je Trump kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija SAD-a je u vrijeme Trumpovog mandata ukinulo finansijske sankcije protiv tri kompanije povezane sa Deripaskom.

Obrazlažući ukidanje sankcija, zvaničnici su tada naveli da je direktan i indirektan udio Deripaske u vlasništvu tih kompanija smanjen do nivoa da više nema kontrolu nad njima.

Ruska agencija Tass objavila je da FBI pretresa kuće koje pripadaju rođacima Deripaske u Washingtonu i New Yorku.

Njegova portparolka rekla je da Deripaska nije vlasnik objekata u kojima FBI obavlja pretres, te da upad ima veze sa sankcijama koje su uvedene protiv biznismena.

Izvor: Agencije