Ruska ‘krtica’ bila u francuskom Ministarstvu odbrane 2017.

Ovu informaciju opet je potvrdio bivši direktor vanjske obavještajne službe (DGSE) Bernard Bajolet.

Mrežna stranica Mediapart koja je pisala da je špijun ruske vojne obavještajne službe GRU ubacio "krticu" u ured Jeana-Yvesa Le Driana dok je bio ministar obrane (Arhiva)

“Krtica” u službi Rusije djelovala je u francuskom ministarstvu odbrane, rekao je bivši direktor vanjske obavještajne službe (DGSE) Bernard Bajolet, svjedočeći u reportaži objavljenoj u nedjelju navečer na mreži France 5, prenosi Hina.

Upitan o informacijama po kojima je špijun u ruskoj službi radio za kancelariju tadašnjeg ministra, Jean-Yvesa Le Driana, sadašnjeg ministra vanjskih poslova, Bernard Bajolet je u tom dokumentarnom filmu posvećenom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao: “U stvari, dok sam bio direktor vanjske obavještajne službe doveo sam ga” u vladu.

‘Špijuniranje nije prestalo’

“Prije se govorilo: ‘Nakon hladnog rata više ne moramo gubiti vrijeme na špijune koji više ne postoje (…), prioritet je terorizam’, ali vidimo da špijuniranje uopće nije prestalo i da sredstva koja u nj ulažu Rusi, Kinezi, ali i drugi, poput Amerikanaca, ne zavaravajmo se, nikada nisu bila tako velika”.

Ovu je informaciju tada prenijela francuska mrežna stranica Mediapart koja je pisala da je špijun ruske vojne obavještajne službe GRU ubacio “krticu” u ured Jeana-Yvesa Le Driana dok je bio ministar obrane, u vrijeme predsjednika Francoisa Hollandea.

Izvor: Agencije

Povezane

Zbog čega su pojačane obavještajne aktivnosti u zemljama regije i kako djeluju? Na koji način se vrši utjecaj na pojedince i grupe u nekoj državi? Kakvi su interesi velikih sila na ovim prostorima? O ovim temama za Kontekst govore: -u Beogradu: Nikola Lunić – izvršni direktor Savjeta za strateške politike, -u Zagrebu: Ante Letica – […]

Published On 03 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO