Mađarska: Marki-Zay kandidat ujedinjene opozicije protiv Orbana

Mađarski premijer će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010, suočiti s ujedinjenom frontom opozicionih stranaka.

Svojim imidžem porodičnog čovjeka i katolika, oca sedmero djece, Marki-Zay se pokazao kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače (EPA)

Peter Marki-Zay, prvi čovjek gradića Hodmezovasarhely, političar bez stranačkog zaleđa, pobjednik je opozicionih izbora u nedjelju za zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima 2022. u Mađarskoj.

U drugom krugu Marki-Zay osvojio je više glasova nego kandidatkinja ljevice Klara Dobrev koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest opozicionih stranaka koje će se suprotstaviti Orbanu nastojeći ga druge godine smijeniti s vlasti koju obnaša više od deset godina.

“Želim mu mnogo snage… u nastojanju da izbaci Viktora Orbana i makne njegov režim” rekla je Dobrev na konferenciji za medije.

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010, suočiti s ujedinjenom frontom opozicionih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobbik.

Svojim imidžem porodičnog čovjeka i katolika, Marki-Zay se pokazao kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače.

Sa 60 posto prebrojanih glasova na konačnim izborima u nedjelju, Marki-Zay je u očito nedostižnoj prednosti s 230.112 glasova, dok je Dobrev, političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica dobila 167.060.

“Samo zajedno možemo pobijediti”, rekao je okupljenim pristašama i doviknuo “nitko ne može slomiti jedinstvo opozicije”.

Za toga 49-godišnjeg oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svom rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Koalicija ‘čistih’

Ankete pokazuju da Orbanova vladajuća stranka Fidesz i opoziciona koalicija vode mrtvu trku.

Marki-Zay je vodio kampanju kao lider koalicije “čistih”, obećanjem da će iskorijeniti korupciju i okončati 30 godine duboke podjele u politici i društvu.

Oboje kandidata žele izmijeniti ono što nazivaju Orbanovom “neliberalnom državom”, što podrazumijeva i njene ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz važnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

I dok Orban vodi razne bitke s Evropskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev žele poboljšati odnose s Briselom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede euro.

Izvor: Agencije

Povezane

Mađarski premijer rekao je da na Zapadu vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svjetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svjetskih sila.

Published On 14 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO